Bioloog Frank van Nunen vertelt aan de leden van de A Rocha-werkgroep over zijn insectenonderzoek op het Franse Kampterrein.
Bioloog Frank van Nunen vertelt aan de leden van de A Rocha-werkgroep over zijn insectenonderzoek op het Franse Kampterrein. Dick Martens

500 kevers op Franse Kampweg: ‘Een op de vier dieren op aarde is een kever’

8 maart 2023 om 11:50 Natuur en milieu

BENNEKOM In Bennekom zijn op het voormalig defensieterrein aan de Franse Kampweg meer dan 500 soorten kevers gevonden. En heel speciaal is dat er in Gelderland voor het eerst in 50 jaar Choleva spadicea (Sturm) is waargenomen. Dat betekent dat er op het terrein aan de Franse Kampweg meer dan 12 procent van alle bekende Nederlandse soorten voorkomen. De meeste mensen kennen wel het lieveheersbeestje, de meikever, de glimworm of de boktor. Maar heel veel langer wordt de lijst meestal niet.

Van veel kevers (Latijnse naam: Coleoptera) is alleen de wetenschappelijke naam bekend en maar een beperkt deel heeft een Nederlandse naam.  Op het terrein aan de Franse Kamp beheert A Rocha Bennekom in samenwerking met de gemeente Ede een voormalig defensieterrein, waar de natuur zich op verrassende wijze ontwikkelt. Het gebied is beperkt, zo’n vier hectare, maar is veelzijdig als het gaat om flora en fauna. Er zijn twee vijvers, zogenaamde voormalige blusvijvers, ruigteopslag, heide en wat oude bomen. Het gebied wordt omgeven door naaldbos. Een gevarieerd gebied op relatief kleine schaal. 

,,En iedereen kan samen met ons de natuur ontdekken en beschermen”, aldus Wilma van de Veen, lid van de werkgroep. ,,Dat gebeurt dus ook hier aan de Franse Kampweg.” A Rocha is een beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor de schepping. Veertien lokale groepen zetten zich op verschillende locaties in voor natuurbehoud, zo ook in Bennekom en Ede.

HERONTDEKT

Over de ‘keverpopulatie’ en zijn insecten-onderzoek kan bioloog Frank van Nunen levendig vertellen. ,,Zo was er sinds 1967 in Gelderland geen enkele waarneming geweest van de Choleva spadicea (Sturm), een soort truffelkever. Geweldig boeiend dat juist op het gebied van de Franse Kamp van A Rocha Bennekom deze kever na meer dan 50 jaar herontdekt is. Deze soort wordt vaak aangetroffen in ondergrondse nesten van mollen en muizen.” 

De vrijwilligers van de werkgroep A Rocha Bennekom willen graag alles weten over dit bijzondere stuk natuur. ,,Er is veel moois en bijzonders te vinden en ieder heeft zijn eigen specialiteit. In de zomermaanden was er onderzoek gedaan naar de soorten nachtvlinders op het terrein. En ook daar waren zeker verrassingen bij”, blikt Van de Veen terug. ,,Zo ontstond ook de vraag naar een inventarisatie van de kevers. Geen gemakkelijke vraag, want wetenschappers hebben meer dan 350.000 soorten kevers beschreven.” 

ERG VERRAST

Dat betekent dat een op de vier dieren op aarde een kever is. Maar Frank van Nunen, van de insectenwerkgroep Ede-Wageningen, wilde de uitdaging graag aan gaan. ,,Ik ging aan de slag met een telescoophengel, flessenvallen, waternetten en bodemstrooisel. Ik was ook erg verrast door het resultaat.” Het rapport ‘Kevers van de Franse Kamp Bennekom ‘Inventarisatie 2022’ is op te vragen bij Frank van Nunen: fvannunen@planet.nl of via Bennekom@ARocha.org.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie