Afbeelding
© Roeland van Duijsen

Overeind! Anders omgaan met ziek-zijn

7 juni 2023 om 14:12 Lokaal Deel je nieuws

Alles wat op Herma Jurg-van Duijsen af kwam toen zij de diagnose reumatoïde artritis en artrose kreeg,  inspireerde haar om er columns over te schrijven. Die zijn nu gebundeld in een boekje met de titel: Overeind! Herma neemt de lezer mee in de uitdagingen die zij ondervond. Want er komt veel op je af: je lichaam laat je in de steek, wat kun je nog wel en wat niet, je moet ineens grenzen vinden en stellen, waar haal je moed vandaan ... De foto’s in Overeind! zijn een visueel feestje en versterken de sfeer van elke column.

Uit het voorwoord van dr. Ellen Dutmer, reumatoloog, St. Maartenskliniek, locatie Ede (ZGV): “Overeind! kan snaren raken bij mensen met een chronische aandoening (of dat nu reuma is of niet) en bij de mensen om hen heen. En ook (of misschien juist) voor alle anderen. Overeind! kun je achter elkaar uitlezen, of er af en toe een column uit pakken en er echt voor gaan zitten. En daarna natuurlijk weer Overeind! komen. 

Met haar vlotte pen raakt Herma precies de goede snaar. De impact die een chronische ziekte heeft, wordt helder en boeiend omschreven, tegelijkertijd is de humor nooit ver weg. Zo houdt ze een mooie balans tussen lichtvoetigheid en ernst.”

Reacties van andere lezers: “Met humor en haar relativerende stijl neemt ze de lezer mee: ze laat zien wat je niet aan de buitenkant ziet, wat ze als ‘niet-gezonde’ heeft ervaren.” 

“Doorzettingsvermogen, overeind komen en kracht putten uit van alles zijn de rode draden.”

Herma Jurg-van Duijsen werkte bij bedrijven en instelling in communicatie, voerde als zzp-er redactie bij verschillende bladen, schreef artikelen en interviews. Gevoelig voor reuma verhuisden zij en haar man van de natte kei naar de zandgrond. Eenmaal in Bennekom, ging zij alsnog naar de PABO en werkte jaren als leerkracht in het basisonderwijs. De 21 columns verschenen eerder in De Koerier - het verenigingsblad van Reuma Patiëntenvereniging Zuid-Veluwe.

Overeind! (ISBN 9789090370989) ligt in de bibliotheken in Ede (vestiging Cultura), Bennekom, Wageningen en Veenendaal. Het is te koop bij boekhandels in Bennekom (Novita en Bruna), Ede (Boek&Buro), Veenendaal (Van Kooten), Barneveld (Romijn) en Wageningen (Kniphorst), is via internet te bestellen (www.boekhandelvankooten.nl) en kost € 10.

De opbrengst komt - na aftrek van de kosten - ten goede aan goede doelen die inspiratie waren voor twee columns: Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en KNGF Geleidefonds (opleiding honden).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie