De tuinkeurders van Floralia
De tuinkeurders van Floralia W. van Gunst

Mooie Bennekomse tuinen

4 juni 2023 om 17:05 Lokaal Deel je nieuws

Bijna honderd jaar geleden is Floralia Bennekom opgericht om kennis van planten en tuinen te stimuleren en mensen enthousiast te maken voor tuinieren. Een van de thema’s destijds was het verfraaien van Bennekom.  Tegenwoordig is het voor de natuur nóg belangrijker om de tegels uit de voortuin te halen en planten erin te zetten.

Daarom gaan tuinkeurders van Floralia net als vorige jaren in groepjes van twee langs de Bennekomse tuinen om die te beoordelen op vier vlakken; algemene indruk, diervriendelijkheid, afstemming van kleur en bladvorm, en tuinonderhoud. Dat laatste hoeft echt niet strak en aangeharkt te zijn omdat rommelhoekjes ook goed werken.

De keuringen worden in twee periodes gedaan: begin juni en midden augustus. Bij de eerste ronde wordt een ruime selectie gemaakt, in augustus wordt gekeken of deze tuinen er nog steeds mooi bij liggen. Bennekom is hiervoor in 6 wijken verdeeld. Aan het eind van de zomer nomineren de Floralia tuinkeurders uit elke wijk 2 tuinen.

Smaken verschillen, ook op tuingebied. Daarom gaan alle keurders in een laatste ronde nog eens langs alle uitgekozen tuinen om een gezamenlijk definitieve nominatie te doen van 2 tuinen uit elke wijk.  Sinds een aantal jaren is er een aparte prijs voor boomspiegels omdat steeds meer mensen heel actief bezig zijn die te verfraaien.

Alleen de tuinen die vanaf de openbare weg te zien zijn doen mee.

Dus mocht u zien dat mensen belangstellend uw tuin bekijken en foto’s maken: dat is een goed teken!

Meer informatie over de activiteiten van Floralia Bennekom kunt u vinden op de website. https://www.floralia-bennekom.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie