Campus actie van September
Campus actie van September Janna Willems

Studenten openen het gesprek obern seksueel geweld in het studenten leven met toegankelijke acties

29 november 2021 om 13:33 Lokaal Deel je nieuws

Een groep studenten van de universiteit van Wageningen organiseert de week van 29 November een aantal unieke acties om aandacht te vragen voor seksueel geweld binnen het hoger onderwijs. Met de Amnesty International campagne “#Let’sTalkAboutYES!” probeert de groep het bestuur te overtuigen van de rol die de universiteit kan spelen in het tegengaan van seksueel geweld in het studentenleven.

Uit onderzoek van Amnesty blijkt dat 11% van   vrouwelijke studenten en 1% van mannelijke studenten verkrachting ondervindt tijdens hun studententijd. 67% van deze studenten ondervindt daardoor psychische, seksuele, fysieke of sociale problemen. De meeste studenten weten niet bij wie van hun instantie ze terecht kunnen met hun verhaal. Daarom stelde Amnesty International een manifest op waarin ze universiteiten en hogescholen oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen in het opstellen van een duidelijkere ondersteuningsstructuur en meer uitgebreide voorlichting, voor studenten en medewerkers.

“Het studentenleven is vaak een belangrijke fase in iemands seksuele ontwikkeling en dat hoort het ook te zijn. Het is belangrijk om daarvoor een veilige omgeving te creëren.”

Judith Rommens - Activiteitenleider

Daarom zal #LetsTalkAboutYES! Zich de week van 29 November weer inzetten om seksueel geweld binnen het hoger onderwijs bespreekbaar te maken. De actiegroep zal zogenoemde conversatie- potten verspreiden over de gehele universiteitscampus. Deze potten zijn gevuld met statements en vragen over seksuele instemming, grenzen en genot, die gebruikt kunnen worden als conversatie openers. Ook zal in de avond van 1 December met “Creatief Huis” en “Inspringtheater” een verhalenavond plaatsvinden in “Thuis”. Hier zal een groep vertellers hun verhaal doen over seksueel consent. Tot slot zal #LetsTalkAboutYES! de hele week geschreven kaarten verzamelen van studenten verzamelen en presenteren aan het universiteitsbestuur.

“We kunnen niet ontkennen dat, met bijna 20.000 studenten en werknemers, de universiteit van Wageningen ook een sociale instelling is. Ze dragen medeverantwoordelijkheid over het welzijn van deze mensen.”

Jeroen Berkvens - Activist

Inlichting over het manifest van Amnesty voor aankomende studenten
Verzamellocatie voor anzichtkaarten voor het bestuur van de universiteit
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie