Jan Heine hier op de bank is een plaatje dat uitnodigt tot grappen. Maar nee, het gaat niet om het museum, maar om het Kijk & Luister!'
Jan Heine hier op de bank is een plaatje dat uitnodigt tot grappen. Maar nee, het gaat niet om het museum, maar om het Kijk & Luister!'

De Zomerboodschap van… Jan Heine

Een goede zomer! Wees sterk en moedig!

Door Wout Schotsman

Jan Heine is 79 en zit al een klein stukje in zijn 80-ste levensjaar. In 2003 is hij gestopt als predikant van de Hervormde Gemeente (de Oude Kerk en de Ichtuskerk). Hij heeft ervaren dat al gaat een predikant met pensioen hij toch altijd dominee blijft en daarmee vaak een praatpaal. Hij is verbaasd en tegelijkertijd vereerd dat hij gevraagd is mee te werken aan de artikelenserie ‘De Zomerboodschap van…’ Hij is de 7e en laatste voorganger die aan het woord komt.

BENNEKOM - Jan Heine kijkt met gemengde gevoelens naar de coronacrisis. Mensen ervaren zorgen, angst en verdriet. Vanzelfsprekendheden zijn verdwenen. Onzekerheden zijn daarvoor in de plaats gekomen. Hoe zal de wereld eruit zien na de crisis? Tegelijkertijd ziet hij hoe velen creatief en daadkrachtig op zoek zijn gegaan naar nieuwe vormen om de oude waarden te kunnen handhaven.

Wees sterk en moedig

Ja, dat geldt allemaal ook voor de kerkelijke wereld. De kerk mag niet conservatief zijn en uitsluitend teruggrijpen naar zoals het allemaal was. De wereld is veranderd, de mensen zijn veranderd en de kerk moet mee veranderen en op zoek gaan naar nieuwe , open manieren van gemeente-zijn. Aan het begin van de coronatijd heeft hij nog een keer gepreekt en verteld over Jozua die met zijn volk op weg was naar het beloofde land. Daar zou alles anders worden. Jozua hield zijn volk voor: “Wees sterk en moedig”. Die oproep mag nu ook gedaan worden aan ons volk en aan iedereen die te maken heeft met de coronacrisis.

Kijk en Luister

Als we door de Kerkstraat wandelen, wijst hij naar de gevel van het museum en zegt hij: “Elke keer als ik hier langs kom, denk ik ‘Dat zijn al mijn hele leven mijn woorden: Kijk en Luister.’” Hij vertelt dat hij zijn werk als predikant altijd met hart en ziel heeft gedaan. In zijn ogen moet de kerk een platform zijn waar mensen met elkaar in gesprek raken. Mensen met elk hun eigen persoonlijke situatie en hun eigen meningen en standpunten. Hij heeft een afschuw van gewichtigdoenerij en van mensen die elkaar de maat nemen. Een goed gesprek begint met Kijken en Luisteren. Wacht nou eens een poosje met praten. Je mist zomaar de wezenlijke boodschap die de ander je wil vertellen.

Na de crisis

Jan Heine hoopt dat na de crisis de mensen niet meteen in een kramp schieten en terugvallen op de automatische piloot, inclusief alle minder goede gewoonten. Openheid en verdraagzaamheid bepalen de kwaliteit van een samenleving. Kijk en Luister! Wat zegt de ander nu eigenlijk? Heeft hij een andere mening? Boeiend! In een verdraagzame samenleving en in een verdraagzame kerk kan dat. Hij lacht: “Met de Bijbelverhalen is dat net zo. Het gaat niet om het letterlijke verhaal. De gebruikte taal is beeldtaal. Dus wat staat er nu eigenlijk?!” Dan staat hij op. “Een goede zomer! Wees sterk en moedig!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden