Kraamverzorgster Jenny Schroten, met haar 1000ste baby Fedde, daarnaast moeder Sandra en op anderhalve meter oma Caroline.
Kraamverzorgster Jenny Schroten, met haar 1000ste baby Fedde, daarnaast moeder Sandra en op anderhalve meter oma Caroline.

De 1000ste baby van Janny Schroten

Elke dag weer blij: Ïk mag weer naar mijn werk!"

Door Wout Schotsman

Kraamverzorgster is een merkwaardig woord. Iemand die op een markt de kramen verzorgt? Nooit gezien! Oh, het heeft met baby’s te maken. Een vroedvrouw dus. Nee, en ook geen baker! Janny Schroten wil het me best uitleggen wat een vroedvrouw en een baker is, als ik haar maar kraamverzorgster noem.

BENNEKOM - Als je bij elke baby ongeveer 10 dagen kraamt, dan betekent dat ongeveer 25 baby’s per jaar. Om er 1.000 verzorgd te hebben heb je dus ongeveer 40 jaar nodig. Janny corrigeert me onmiddellijk: 39 jaar! En in die 39 jaar is er veel veranderd.

Fedde en zijn moeder

Jazeker, 1000 keer een baby van een ander in je armen hebben, is al bijzonder, maar als de moeder daarvan ooit ook in je armen heeft gelegen, dan is dat wel uniek. Moeder Sandra wist dat Janny Schroten indertijd ook bij haar geboorte heeft gekraamd. Dat was een goede reden om te vragen of Janny ook bij Fedde zou kunnen komen. Dat was een gok, maar toevallig kon dat zo geregeld worden. Dubbel feest! Een goede reden om met z’n allen op de foto te gaan. Nee, vader Sjonnie wilde niet op de foto: “Doe Janny en de drie generaties maar!” Dus oma Caroline erbij, keurig op anderhalve meter afstand. Fedde vond het allemaal prima. Een rustige jongen, volgens zijn vader. Dat bleek: hij sliep lekker door.

Nr. 1 en Nr. 1000

Janny weet het nog precies: haar eerste baby was ook een jongetje. Het jongetje werd geboren op 22 maart 1981 en Janny was een leerling van 18 die officieel alleen nog maar mocht kijken. Dat ze de baby even mocht vasthouden was voor haar een WOW-moment, al waren de WOW-momenten toen nog niet eens uitgevonden. Maar WOW genoeg om een liefde voor het vak te krijgen, die nooit meer over gaat. Ze zegt dan ook nooit: “Ik moet naar mijn werk…” maar: “Ik mag naar mijn werk!” Als haar conditie dat toelaat dan wil ze dit werk tot haar pensioen blijven doen.

Toen en nu

Ze begon indertijd bij de Provinciale Kruisvereniging Gelderland. Ze woonde toen nog in Ede. Al ruim 25 jaar geleden is ze naar Bennekom verhuisd. Daar kraamt ze nu in dienst van Naviva, de grootste kraamzorgaanbieder van Nederland, waar ze zo’n 1600 collega’s heeft. Het kramen vroeger betekende 10 dagen lid van het gezin zijn. De moeder moest 5 dagen in bed blijven en de kraamverzorgster deed het huishouden, volgens een heel strak schema. Dat is nu allemaal flexibeler. Het werk mag gedaan worden in overleg met de moeder, die al veel sneller weer het bed uit mag. Ja, Janny vindt dat veel prettiger. Overleg is wel lastiger dan ‘de baas’ zijn. Maar het uniform straalt wel een zeker gezag uit. Janny heeft nu 2 contracten binnen Naviva: kraamverzorgster en partus assistente. Ofwel ze mag assisteren bij een bevalling. Oh… dus toch een soort vroedvrouw? Janny schudt vertwijfeld haar hoofd. Einde gesprek!.....

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden