Foto:

Vrijheid

Column door Roos van Doorn

Bijna vakantie! Het afstrepen van alles wat ik nog wil doen, is begonnen. Straks een weekje zand, zee, vliegeren en af en toe een duik in een boek. En niet te vergeten: niksen! Naar het toiletgebouw lopen om je tanden te poetsen, daar er achter komen dat je de tandpasta vergeten bent, weer terug kuieren, de avondhemel in je opnemen. En zo in alle tevredenheid de tijd laten verglijden met iets wat normaal gesproken in drie minuten gaat. Heerlijk.

Vakantie komt van het Latijnse woord 'vacare': ruimte maken. Zoals in ‘vacant’, vrij zijn of open staan, nog niet ingevuld zijn. Tijdens de vakantie is er ruimte. Er is niet alleen een vrij zijn ván: vrij van school, vrij van werk. Maar ook een vrij zijn vóór: vrij voor ontspannen, ontmoeten en ontdekken.

Naast de vrijheid om te doen en laten wat je zelf wil, is er een soort diepere vrijheid. Die niet noodzakelijkerwijs te maken heeft met reizen naar exotische oorden. Het is de vakantie, de vacare, de ruimte, zeer dichtbij, in jezelf.

In één van mijn studieboeken heet het vacare Deo, vacare homini, vacare sibi. Letterlijk: ruimte voor God, ruimte voor de mens, ruimte voor jezelf. Wat ruimer genomen: ruimte voor wat je inspireert, ruimte voor anderen en ruimte voor jezelf.

Het vraagt een zekere wakkerheid om ruimte voor deze drie in je leven te houden. Soms moet je er heel bewust iets voor doen. Om je inspiratie te voeden lees je misschien inspirerende boeken, je pakt je meditatie weer op. Om ruimte te houden voor die ander, kies je bewust ervoor iets voor een ander te doen of gewoon die ander op te zoeken, uit je eigen bubbel te breken. En daarna is het weer tijd voor jezelf. Je terugtrekken, voelen hoe het met je gaat, een beetje zelfonderzoek om je ego enigszins in toom te houden.

En het wonderlijke is, als je je hiermee bezig houdt, kun je soms opeens ook ruimte ervaren. Innerlijke ruimte. Er gaat iets open van binnen. Zomaar gekregen, een cadeautje. Een onuitputtelijke bron van vakantiedagen.

Ik wens u een hele fijne zomervakantie.

Roos van Doorn, Voorganger Vrijzinniger Bennekom

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden