Garbrich Baalbergen, in de vakantie is hij reiziger, als dominee is hij ook reiziger, in overdrachtelijke zin...
Garbrich Baalbergen, in de vakantie is hij reiziger, als dominee is hij ook reiziger, in overdrachtelijke zin...

De Zomerboodschap van… Garbrich

Kijk vol vertrouwen vooruit waar je heen gaat

Door Wout Schotsman

Garbrich Baalbergen is voor de Brinkstraatkerk voorganger van Wijk Noord. Hij woont in Bennekom Oost en wij hebben afgesproken in Bennekom West, in de jongerenhangplek bij de vijver tegenover de DVO-Hal. Hij komt met gezwinde spoed aan marcheren, een flinke rugzak op de rug… Hij is de 5e voorganger die aan het woord komt in onze artikelenserie ‘De Zomerboodschap van…’.

Bennekom - Hij is nog maar net terug van vakantie. Gezien de coronatijd had hij het vaste plan in Nederland te blijven, want daar is voor een kampeerder ook nog van alles te ontdekken. Maar geconfronteerd met enkele weken echt Nederlands weer, vertrok hij toch naar een rustige regio in Frankrijk. Want hij is wel een mooi weer – kampeerder.

Reiziger

Zijn idee van vakantie is: tent, zomer, reizen, onderweg zijn, nieuwe horizonnen ontdekken, zegt hij. “We hebben zo lang opgesloten gezeten, dat je het gevoel krijgt recht te hebben op eropuit gaan. Dat is natuurlijk onzin. Bovendien hebben we een prachtige achtertuin. En toch ga ik graag op pad. Ja, ik weet dat het tegenstrijdig is…” Dan haalt hij een boek uit zijn rugzak: Grand-Hotel Europa, van Ilja Leonard Pfeijffer. “Vakantie is ook een tijd van bezinnen. Dit boek heeft me aan het denken gezet, over ons eigen land en ons eigen werelddeel, over reizen en toerisme. In het oude Europa waren we gewend dat Nederlanders en andere Europeanen konden uitzwerven over de hele wereld, niet alleen voor vakantie, maar ook om er te wonen en te werken. Dat Europa, dat al een mix is van allerlei culturen, heeft er nu moeite mee bewoners van andere werelddelen toe te laten. Liever ‘opvang in de eigen regio’”. Het is even stil. Hij gaat verder: “Ik ben graag reiziger; ik ben graag onderweg in meerdere betekenissen van het woord. Door het lezen van dit boek ben ik me opnieuw gaan afvragen met welk doel.”

Waarheen

De kamperende reiziger is terug van vakantie en weer dominee: “Dat is in de Bijbel ook zo: steeds gaan mensen op weg, soms met een duidelijk doel, maar ook vaak zonder te weten waarheen. In deze coronatijd is de kerk ook onderweg zonder te weten wat ons allemaal wacht. Wat wordt de kerk als we elkaar bijna niet meer kunnen ontmoeten?” Lichtelijk geërgerd reageert hij als ik een voorbijganger aanwijs als iemand die actief is in de kerk: “Nu ben ik al zowat een half jaar predikant in Bennekom, ik heb nog maar drie keer een volle kerk mogen toespreken en ik heb nog niet de kans gehad om al die werkers in de kerk te leren kennen!”

De Zomerboodschap

We zijn allemaal reizigers, allemaal onderweg, al is er in de eigen omgeving ook veel te ontdekken. Al weet je niet waar je uitkomt, kijk vol vertrouwen vooruit naar waar je heen gaat, niet teveel achterom naar waar je al geweest bent. Dan is het tijd voor de foto. Als ik die laat zien, grinnikt hij: “Wij, met ons tweeën…”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden