De Zomerboodschap van… Anne


Dominee Anne Verbaan trotseert de motregen om haar zomerboodschap te kunnen vertellen.
Dominee Anne Verbaan trotseert de motregen om haar zomerboodschap te kunnen vertellen. (Foto: )

De Zomerboodschap van… Anne

Mee veranderen, maar het Evangelie blijft hetzelfde

Door Wout Schotsman

Dit is het 2e artikel in de reeks ‘De Zomerboodschap van….’ Bennekomse predikanten / voorgangers. Tijdens de oliecrisis van 1973 zei minister-president Joop den Uyl: “Het zal nooit meer worden zoals vroeger.” Anne Verbaan is voorganger in onder meer de Oude Kerk. Zij beseft dat het ook na corona nooit meer hetzelfde zal zijn. “We moeten omdenken”, zegt ze. “Dit blijft zo. We zullen voortaan anders moeten werken”.

Bennekom. Ze had haar eigen corona-crisis. De zondagochtend: in de kerk 5 mensen en een beeldscherm. Ze kon dat niet. Preken voor een beeldscherm, terwijl je niet weet wie er kijkt en luistert. Na enkele weken vertelde ze het aan de kerkenraad: “Ik wil een leermeester zijn en een herder voor mijn schapen. Ik wil bij mijn schapen zijn. Niet de schapen in een wei, met paaltjes eromheen en een elektrisch draadje om ze te beschermen tegen de boze wolf. Als het zo moet, dan wil ik geen predikant meer zijn.”

Roeping

Ze vertelde dat ook thuis. Waarop een van haar kinderen zei: “Maar mam, jij had toch een roeping? Jij laat je schapen toch niet in de steek!” Toen begon haar persoonlijke omdenken. Ze hoorde van een collega die werkt in hartje Londen, Samuel Wells. Hij zegt dat het kerk-zijn verandert. De kerk moet meebewegen. Welke vorm van kerk-zijn past wel in deze tijd en welke niet? Anne begon mailtjes te krijgen en brieven en telefoontjes, allemaal naar aanleiding van haar preken tegen het scherm. Ze realiseerde zich dat het scherm niet alleen maar scherm is maar dat ze daardoorheen contact heeft met de gemeente, met haar schapen.

Omdenken

Anne wil deze zomer gebruiken voor omdenken. Eigenlijk wist ze het al lang. Het hele leven is een kwestie van blijven omdenken. De wereld verandert en je moet mee veranderen. “Maar”, zegt ze plotseling, “het Evangelie blijft hetzelfde!” Even is het stil en dan: “David moest ook omdenken. Van herdersjongetje naar koning!” Peinzend voegt ze eraan toe, denkend aan haar ‘schapen’: “Het zal je maar gebeuren zoals nu dat al je vastigheden wegvallen. Niet meer op maandag naar de tuinclub. Niet meer op woensdagavond naar bridgen. Kinderen die niet meer op bezoek (mogen) komen. Dat wordt vereenzamen.”

Ontmoeten

Voor velen is het al een wereld vol van beeldschermen. Moeten we er allemaal aan geloven? Gaat ze straks preken via de sociale media? Daar worden al heel veel boodschappen verkondigd… Ze aarzelt even: “Ik weet nog niet welke vormen mij wel passen en welke niet. Onlangs was ik aan het bellen met een mevrouw van 94. Dat vond ze leuk, maar ze zei ook: “Ik wil dat je komt!” Het digitaal actief zijn heeft ook voordelen. De mensen kunnen kijken en luisteren wanneer ze willen. En net zo vaak als ze willen. De wereld zal nooit meer worden zoals vroeger. Ik zal me aanpassen, maar ik wil nooit een herder zijn zonder ook ontmoeten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden