Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Column door het Bennekomse boertje

Een hoop mensen willen zich weer laten gelden en maken reisplannen. Sommigen, meer dan anders, blijven thuis. Het begin van de vakantieperiode is ook een bekend moment waarop plannetjes gauw doorgedrukt worden. Zoals de door niemand gevraagde vergroting van een rotonde bij het Bart van Elstplantsoen die prima functioneert. Niemand die zo ‘n knoeperd midden in het dorp wil. De hele entrée van het dorp te grabbel gegooid. En dan als snoepje nog het kappen van een beeldbepalende openbare boom. Het kan weer niet op vanuit Ede.

Gelukkig letten er inmiddels toch nog mensen op. Dat is hard nodig. Vroeger deed de Dorpsraad dat voor ons. Je was het niet altijd met ze eens, maar er werd in ieder geval wel opgelet. De Dorpsraad van tegenwoordig doet dat niet. Ze hebben zich een andere taak aangemeten. Die van een klein extra legitimatielaagje tussen de gemeente en het dorp, in plaats van andersom.


De gemeente is wel zo slim geweest de ontwerpsters van het Bart van Elstplatsoen te raadplegen. Bij eerdere aanslagen, bijvoorbeeld op de beplanting, werd dat wel eens vergeten. Gemeentelijke verkeerskundigen die met de passer en de lineaal wegen en rotondes tekenen… Wie herinnert zich niet een afgeladen Kraatsschool toen de toegang tot de Maanderdijk wel eventjes aangepast zou worden. Na heel veel emotie bleek dat de deskundigen de situatie niet kenden. Een tweede voorbeeld is het voorstel om de Parklaan vierbaans over het landgoed Hoekelum te laten lopen, een rijksmonument. Na even de ogen los doen blijkt dat de weg ook heel prima langs het landgoed op kan. Twee missers van de eerste orde. Noem de slepende kwestie rond het theehuisje maar symbolisch voor hoe het gaat.

Dan nog de snelfietsbaan, die natuurlijk te maken heeft met de Bart van Elst-rotonde. Een overvalactie, met inspraak na de beslissing die al genomen was. Terwijl zelfs de politieke partijen nog dachten dat ze er in de Raad nog over konden praten! Niemand in Bennekom die de snelle baan wil en iedereen is bang voor het gevaar. Desondanks wordt er doorgedrukt met een graag scorende wethouder voorop. Maar de boom huilt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden