Roos van Doorn heeft voor ons een vrolijke zomerboodschap: Voel je vrij om te spelen!
Roos van Doorn heeft voor ons een vrolijke zomerboodschap: Voel je vrij om te spelen! (Foto: )

De Zomerboodschap van... Roos

Geen direct nut hebbend en geen materieel belang...

Wout Schotsman

Er worden in Bennekom heel wat boodschappen verkondigd, vanaf de kansel of vanachter een katheder. De boodschappers zijn veelal herkenbaar aan de toga en/of de stola. De redactie van het Bennekoms Nieuwsblad wilde wel eens weten wat de Bennekomse voorgangers aan onze lezers te vertellen hebben in zomertijd. Roos van Doorn bijt de spits af. In de weken hierna komen andere Bennekomse voorgangers aan het woord.

Bennekom. Roos van Doorn, de voorganger van De Vrijzinnigen Bennekom, is gekleed in jeans en spijkerjasje. De lange witte sjaal heeft wel iets weg van een stola. Ze vertelt dat het werken aan een veelkleurige plek van bezinning en bezieling haar prima bevalt.

Een andere wereld

Haar zomerboodschap? “Voel je vrij om te spelen. Speel je wel genoeg?” Ze heeft erover nagedacht en erop gestudeerd. Johan Huizinga schreef 80 jaar geleden al over het belang van spelen in het boek Homo Ludens, de Spelende Mens. Hij omschrijft spelen als ‘hebbend geen direct nut en geen materieel belang’. Roos voegt eraan toe: Geen direct nut betekent niet ‘betekenisloos’! Het gaat om het ervaren van het pure plezier, om levenslust. Spelen maakt je vrij van de dagelijkse werkelijkheid, je bent even in een andere wereld. Dat is geen oproep tot banaliteit of vluchtgedrag. In spel kun je hele wezenlijke dingen ervaren. Je krijgt met spelen een extra ruimte in je leven.

Lof en Blaam

Gaat spelen over willen winnen? ‘Regelspelletjes’ zoals Monopoly of voetballen zijn toch leuker als iedereen zijn best doet om te winnen. Dat blijft leuk zolang iedereen beseft dat het om een spelletje gaat. Schommelen en trampoline springen is ook spelen. Daar zit de lol in het ervaren van steeds weer dezelfde beweging. Bij lego, knutselen of puzzelen zit het plezier in iets maken. Daar kun je helemaal in op gaan. “Mijn zomerboodschap is: spelen is niet alleen voor kinderen leuk en belangrijk!” Johan Huizinga pleit voor spelen met humor en verdraagzaamheid en waarschuwt voor mateloos overdrijven van ‘lof en blaam’. Het willen scoren moet niet te belangrijk worden.

Bij zingeving en religie is spelen ook belangrijk, zegt Roos. In rituelen, kunst en muziek spelen we in zekere zin met levensvragen. Dat zijn ernstige vragen, bijvoorbeeld “Hoe kunnen we op een goede manier samen leven?” Wanneer we slechts nadenken over deze vragen, beperken we onze mogelijkheden en creativiteit. Door met dergelijke vragen ook te spelen, ontstaat er energie en ruimte rond het thema. Dat geeft levenslust. Dat geeft WOW! Kortom: voel je vrij om te spelen!

Glijbaan

De Zomerboodschap van Roos geeft bezinning, bezieling en bemoediging. Als we na het gesprek het spelen in de praktijk brengen, gaat Roos van de glijbaan. Bovenaan roept ze WOW! Even later landt ze in de echte wereld: “Mag ik het verhaal van te voren lezen?”, vraagt ze.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden