Geen harnas, geen slagzwaard, geen lans, geen paard, geen gevecht, maar wel ridder: Jacqueline Vredenbregt!
Geen harnas, geen slagzwaard, geen lans, geen paard, geen gevecht, maar wel ridder: Jacqueline Vredenbregt! (Foto: )

13 Bennekomse decorandi, 2 ridders

Zorgen dat anderen hun werk goed kunnen doen

Door Wout Schotsman

Je krijgt een lintje als anderen, vaak organisaties, vinden dat je dat verdiend hebt en dat vertellen aan de Koning. Nou ja, via de burgemeester dan. Maar liefst 13 Bennekommers ontvingen vrijdag het lintje dat hun vlak voor Koningsdag was beloofd: 11 leden en 2 ridders in de orde van Oranje Nassau. Nee, de 2 ridders werden niet door een schone jonkvrouw tot ridder geslagen, ze kregen hun lintje gewoon overhandigd door de burgemeester. Op veilige afstand, dat ook nog.

Bennekom. Jacqueline Vredenbregt is één van die twee ridders. Het telefoontje van de loco-burgemeester, vlak voor Koningsdag, kwam voor Jacqueline als een totale verrassing. Maar ze vindt het nog steeds leuk. Nee niet leuk, maar heel bijzonder, dat een organisatie, in haar geval Scouting Nederland, haar werk zodanig waardeert dat de moeite genomen is haar voor te dragen en dat die voordracht door anderen is ondersteund, zoals De Kijkdoos, Vluchtelingenwerk, en de kunstenaarsorganisaties 14 Karaats en Woest en Bijster.

Talentontwikkeling

Ze ontdekte ooit, tijdens een moeder-dochter-activiteit van Scouting, dat Scouting voortdurend werkt aan talentontwikkeling van de leden. Dat sprak haar zo aan dat ze eraan mee wilde doen. Van het een kwam het ander: van Scouting Bennekom naar de Regio, van de Regio naar Scouting Nederland waar ze zes jaar in het bestuur zat en betrokken was bij innovatieprojecten en internationale contacten. Ze werkte mee aan uitwisselingen binnen Europa, woonde de Wereldconferentie in Zuid-Afrika bij en bezocht de Wereldjamboree. Ze glimlacht: "Scouting en het andere vrijwilligerswerk hebben ook bijgedragen aan mijn eigen talentontwikkeling…"

Ridderschap

Nee, ze heeft geen idee waarom zij niet tot lid maar tot ridder is benoemd. Ja, dat zou best te maken kunnen hebben met haar internationale werk. Ze realiseert zich dat er bij al haar vrijwilligerswerk sprake was van faciliteren, van zorgen dat anderen in de organisatie hun werk goed kunnen doen. Dat was ook zo bij haar werk als ‘Taalmaatje’ voor Vluchtelingenwerk en bij het werken voor de kunstenaarsorganisaties. Ze vindt het fantastisch om te zien hoe mensen zich ontwikkelen, hoe ze groeien, als ze kansen krijgen.

Verbindend en Innovatief

Dat zei de burgemeester over Jacqueline. Zelf zegt ze dat ze in vrijwilligerswerk veel betrokken en bevlogen mensen tegenkwam, zonder dat een financiële beloning de tegenprestatie was. Dat moet meer gezien en meer gewaardeerd worden. Daar kunnen commerciële organisaties nog wat van leren, vindt ze. Zeker bij veranderingsprocessen. Niks afdwingen, maar ‘meenemen’, betrekken bij, verantwoordelijkheid geven, ruimte geven. Ze heeft een geweldige bewondering voor wat vrijwilligers tot stand brengen, voor wat de maatschappelijke betekenis daarvan is. "Daar zouden we meer voor over moeten hebben,” zegt ze.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden