Vijf van ‘zijn dames’ rijden Rini Kreeft de kerk in voor de afscheidsbijeenkomst. Zijn hoed natuurlijk op de kist. (foto: Wout Schotsman)
Vijf van ‘zijn dames’ rijden Rini Kreeft de kerk in voor de afscheidsbijeenkomst. Zijn hoed natuurlijk op de kist. (foto: Wout Schotsman)

Man met wit haar en zwarte hoed

Als redactie van een lokaal nieuwsblad krijgen we natuurlijk wel vaker een rouwkaart als er een dorpsgenoot is overleden. Sommige daarvan zijn aanleiding tot een bericht in de krant. Dat hoort erbij. Dat is werk, ook al heb je de overleden persoon gekend. Maar als het een ‘collega’ is, dan is de situatie ineens anders. De redactie van deze krant zowel als de schrijver van dit artikel kenden Rini al enkele decennia en / of hebben met hem samengewerkt. Daarmee is onderstaand artikel ook een persoonlijk afscheid nemen.

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Als je bovenstaand signalement aan een willekeurige Bennekommer voorlegt, dan zal de reactie heel vaak zijn: “Ja, die ken ik.”., een heel enkele keer gevolgd door “Hoe heet hij ook al weer? Rini Kreeft? O ja, dat wist ik eigenlijk wel.” Zijn bekendheid – en zijn populariteit! – blijken uit het feit dat hij ruim 300 verjaardagskaarten kreeg voor zijn 80-ste verjaardag, toen hij al verzorgd werd in Machtella.

Op de rouwkaart schrijft zijn familie “Wij hebben grote waardering voor zijn kennis, passie en meesterschap in woord en gebaar.” Daarmee is meteen een prachtige omschrijving gegeven van hoe velen het contact met hem hebben ervaren. In zijn periode als ambtenaar van de gemeente Ede, had hij er een hekel aan iedere keer te moeten uitleggen wat er allemaal niet mocht, aan mensen die een bouwvergunning kwamen vragen. Geen wonder dat hij vooral na zijn pensioen, via zijn Kreeft Consultancy, uitzocht wat er allemaal wel kon en mocht. Die mensen zullen het hebben over zijn ‘meesterschap in raad en daad’. Want bij raad alleen liet hij het meestal niet.

Krantenman

Rini Kreeft schreef voor zo ongeveer alle kranten die in de gemeente Ede belangrijk zijn of waren. Hij schreef voor de Edese Courant, later het Gelders Dagblad, later De Gelderlander. Ede Stad had eigenlijk twee vaders: Wim Mulder (ook al overleden) en Rini Kreeft. Zij hebben er sterk toe bijgedragen dat Ede Stad uitgroeide tot het belangrijkste nieuwsblad voor de gemeente Ede. De voormalige Edese Post en het Bennekoms Nieuwsblad hebben ook heel wat van zijn teksten gepubliceerd. Over hun samenwerking schrijft Johan Mulder (DPG Media/Het Bennekoms Nieuwsblad) het volgende: “Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier samengewerkt met Rini. We hadden wekelijks contact over de schaakavond. Ondanks zijn ziekte deed Rini er alles aan om het schaakverslag op tijd door te sturen. Rini was dag en nacht met de krant bezig. Soms stuurde hij ’s avonds laat nog een whatsappbericht met een nieuwtje, een bedankje of hij liet weten dat een bericht in het Bennekoms Nieuwsblad niet helemaal klopte. Ik wens de familie heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.”

Voetbalman en schaker

Rini was heel lang vooral sportverslaggever, in het bijzonder geïnteresseerd in voetbal. Hij was een heel betrokken journalist en nooit te beroerd om zich ermee te bemoeien als er een probleem was. Zo was hij een hele tijd voorzitter van de voetbalvereniging Ede / Victoria. Later verschoof zijn aandacht vooral naar schaken. Hij werd lid van de Bennekomse Schaakvereniging en werd daar ‘het bestuurslid van alles’. Bennekom heeft met De Commanderij een veel gebruikt Denksportcentrum. Rini raakte al snel betrokken bij het beheer van De Commanderij. Wie wil weten wat hij deed voor de Bennekomse Schaakvereniging moet eens op de website kijken. Daar staan dertien bestuursfuncties op. Bij maar liefst acht daarvan staat ingevuld: M.J.S. Kreeft.

Teunis Bunt, voorzitter van BSV schrijft: “Hij was voor velen het gezicht van de club, ook toen hij al niet meer voor iedereen fysiek in beeld was. De schaakvereniging zal deze beeldbepalende figuur en dit zeer gewaardeerde bestuurslid missen. We wensen Rini’s familie en vrienden veel sterkte toe met het dragen van het verlies."

Er is nog veel over Rini te schrijven of te zeggen. Dat laatste is ongetwijfeld gedaan tijdens het afscheid, gekenmerkt door de haag van de velen langs de route van de rouwstoet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden