Vertrouwen goed, kritisch zijn beter!


De internetboef zit op zijn zolderkamertje en zit in jouw computer of hij belt of Whatsappt jou met de bedoeling jou flink te beroven.
De internetboef zit op zijn zolderkamertje en zit in jouw computer of hij belt of Whatsappt jou met de bedoeling jou flink te beroven. (Foto: )

Vertrouwen goed, kritisch zijn beter!

Niet iedereen wantrouwen maar wel altijd waakzaam zijn

Door Wout Schotsman

Een WhatsApp-berichtje op je telefoon: “Hoi mam, dit is mijn nieuwe 06-nummer, ben weg bij de Vodafone. Zit nu bij de KPN, oude nummer kan weg. Ben je thuis nu?”. Wat doe je dan als het verder gaat?: “Mam, ik sta nu bij de telefoonwinkel en wil mijn nieuwe telefoon betalen, maar mijn pasje ligt thuis. Wil jij even voor me betalen aan de telefoonwinkel, op nr ……….? Anders mag ik de winkel niet uit.”

Bennekom. Het is maar één van de voorbeelden van WhatsApp-fraude die wijkagent Sander Veldhuizen me laat zien. In de afgelopen 2 maanden werden in Bennekom twaalf oplichtingspogingen gemeld, voor bijna 75.000 euro die buitgemaakt werden door internetboeven. Nog niet zo lang geleden, vlak voordat de coronacrisis losbarstte, werden er ‘witte voetjes’ uitgedeeld aan Bennekommers die goed van vertrouwen, of slordig…, de schuurdeur en de achterdeur niet op slot hadden ’s avonds. Geboefte komt tegenwoordig niet door open deuren naar binnen, maar wordt binnen gelaten, via WhatsApp of via de computer of via de telefoon…..

Belastingdienst/Bank/CJIB

Dat is schrikken als de Belastingdienst belt dat je nog een flinke belastingschuld hebt openstaan die direct betaald moet worden om te voorkomen dat de deurwaarder beslag komt leggen op jouw gloednieuwe Mercedes. Zo’n telefoontje leverde de internetboef bijna 20.000 euro op. Toch een stuk gemakkelijker dan ’s avonds een open achterdeur opzoeken.

De bank belt dat jouw geld niet langer veilig is, wegens actie van hackers, van internetgeboefte dus. Gauw het geld overmaken naar een andere rekening! Zo’n telefoontje leverde de boef een flink bedrag op.

Een mailtje van het CJIB dat je nog een bekeuring hebt openstaan. Daar komt een flinke boete op. Tenzij je gauw betaalt natuurlijk en wel naar de genoemde bankrekening. De bedragen zijn iets minder indrukwekkend, maar op deze manier werd het internetgeboefte toch ook al gauw een dikke 1000 euro rijker. Toch gemakkelijker dan fietsen stelen uit die openstaande schuur.

Marktplaats

Iets verkopen via Marktplaats en de koper wil zeker weten dat jij te vertrouwen bent en vraagt 1 eurocent over te maken via een link die je doorverwijst naar een nep-site. Doen en de marktplaatsboef kan jouw rekening plunderen.

Niemand wil in een wereld wonen waarin je niemand kunt vertrouwen. Maar opletten voorkomt dat je slachtoffer wordt van ‘online fraude’. Sander Veldhuizen vat zijn waarschuwing in 4 punten samen: 1. Weet met wie je zaken doet. 2. Maak nooit geld over zonder te weten waar het heen gaat. 3. Geef nooit bankgegevens of wachtwoorden aan ’iemand'. 4. Doe altijd aangifte bij de politie!

Opvallend is dat de oplichters in Bennekom vrij veel wisten van hun slachtoffers. Wellicht via ‘phishing mails’ of sociale media gegevens opgezocht om betrouwbaar over te komen. Altijd kritisch opletten dus!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden