Koorleden kunnen niet langer zonder zingen. Dan maar, met goedvinden van het RIVM, buiten en minstens twee meter van elkaar.
Koorleden kunnen niet langer zonder zingen. Dan maar, met goedvinden van het RIVM, buiten en minstens twee meter van elkaar. (Foto: )

Corona is niet altijd een stopgebod

Kunst in coronatijd: of buiten of uitstellen

Door Wout Schotsman

Samen zingen is riskant. Dus geen kerkdiensten, geen concerten, geen musical. En hoe help je een cursist schilderen als je er anderhalve meter vandaan moet blijven? Iedereen ondervindt wel ergens beperkingen van coronamaatregelen. Even kijken hoe creatief daarmee wordt omgegaan.

Bennekom. Leden van het koor Vocalise wonen vooral in Bennekom, Lunteren en Ede, maar ook in de wijde omgeving. Na een lange pauze hebben ze eindelijk weer samen gezongen. Dat is zo ongeveer de gevaarlijkste activiteit in coronatijd. Hoe deden ze dat? In de open lucht! (zie foto) en op ruim 2 meter van elkaar af staand. Het was bij wijze van experiment en zonder publiek en na overleg met het RIVM. Dat had de verzekering gegeven dat het op deze manier veilig was. Het muzikale resultaat was niet optimaal, maar beter kan voorlopig niet. Zo kon toegegeven worden aan de gezamenlijke zangdrang van de koorleden.

Guus’ Theaterschool

In juni zouden de voorstellingen zijn van de musical ‘De Rozenkoning’. Begin maart moesten de repetities stoppen. De voorstellingen zijn opgeschoven naar november en in september hoopt Guus van Wolde de repetities te kunnen hervatten. Als het kan komen de castleden nog één keer bij elkaar, voor de zomervakantie. Er zit één voordeel aan het uitstel: er is extra tijd voor het maken van het decor en de kostuums. Die worden fantastisch!

Woest & Bijster

Ellen Bouter is betrokken bij allerlei kunstactiviteiten zoals een filmhuisweekend in De Smeedplaats en een voorstelling in Hoekelum. De laatste kon niet doorgaan; het filmhuisweekend in december wellicht wel. Spannend! Haar grootste project is Woest & Bijster, tijdelijke landschapskunst in 7 verschillende gebieden in de gemeente Ede. Dat staat nu gepland voor 2021. Haar organisatiegroep komt wekelijks bij elkaar om de nodige voorbereidi9ngen te treffen. Als de coronaontwikkelingen niet dwarszitten, dan wordt Woest & Bijster, versie 2021, groter en spannender dan ooit.

Create Wise

De teken- en schildercursussen lagen stil. Annuska begon weer met maximaal 3 personen in het atelier (inclusief docent) en nu mag het weer met 6. Maar op 1,5 meter afstand lesgeven blijft lastig. Daarbij komt dat er gewerkt werd in groepen en bij veel, vaak kwetsbare cursisten / klanten, gaat het om de ontmoeting. “Ze missen elkaar!” roept Annuska. Ze geeft nu buiten les.Dat kan dankzij het mooie weer en een overkapping. De docenten zijn allemaal weer begonnen, maar het vergt nogal wat aanpassingen om – beperkt – door te kunnen gaan: in plaats van groepslessen veelal individuele afspraken, dus veel mailtjes, belletjes, appjes, zoom meetings. Dat vraagt ook veel flexibiliteit van de docenten. Annuska: “Tot nu is dit een druppel op een gloeiende plaat na ruim 2 maanden dicht, maar nog vol vertrouwen en mogelijkheden!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden