Foto:

Column Roos van Doorn

Het raam van mijn studeerkamer staat open. Vlagen vogelgeluiden waaien binnen. Sommige vogels roepen, bij sommigen is het meer gezellig geklets en sommigen staan op de herhaal-stand. Ik vraag me af of ze naar elkaar luisteren. We hebben een waterschaal voor de vogels klaar staan om in te badderen. Tot ons grote plezier landt een merel, duidelijk op zoek naar wellness, in de tuin. Náást de schaal. Hij geeft de voorkeur aan een zonnebad. Hij zet zijn veertjes op en doet zijn ogen half dicht. Stukje bij beetje helt hij zijwaarts. De één na jongste komt bezorgd naar me toe: het lijkt wel of die vogel dood gaat. Als we voorzichtig naderen, vliegt de merel plotseling op. In een split-second balt hij zijn energie samen en is hij al in vlucht. De lucht in, de tuin uit.

Ik vraag me af hoe wij mensen klinken. Soms roepen we, soms kletsen we gezellig en hoe vaak staan we niet op de herhaal-stand? Met ons idee over hoe ons leven gelopen is, waarom de dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. We koesteren ons nog maar eens in de zon. Is het voor ons ook mogelijk om in een split-second zo wákker te worden?

Volgens vele wijsheidstradities kan dat. Verhalen en geestelijke oefeningen zijn dáárop gericht: ontwaken! Van het ene op het andere moment. Zomaar helemaal in het nu. Volstromen en samenvallen met het leven om je heen.

De Indiase schrijver en filosoof Tagore (1861-1941) schreef: 'De stroom van leven die dag en nacht door mijn aderen vloeit, is dezelfde stroom die door de wereld gaat en danst op het ritme van het leven. Ze schiet vol vreugde door het stof der aarde, breekt uit in oneindig veel grassprieten, golft door bloemen en bladeren.'

Soms, als ik heel stil zit, ogen half dicht, kan ik het voelen. Die levensstroom in alles wat groeit en zoemt om me heen. En hoe die werkzaam is in mijzelf, het bloed door mijn aderen laat stromen, mij doet in- en uitademen en me verbindt met het leven. Wellness met een hoofdletter W, in een split-second alweer voorbij.

Roos van Doorn Voorganger Vrijzinnigen Bennekom

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden