Dit jaar geen jonge tekstschrijvers aan het werk op de schrijfmachines van de redactie van het Kinderdorps Dagblad. Ze kunnen nu wel mailen!
Dit jaar geen jonge tekstschrijvers aan het werk op de schrijfmachines van de redactie van het Kinderdorps Dagblad. Ze kunnen nu wel mailen! (Foto: )

Het Kinderdorp blijft leeg in 2020

Geen Kinderdorp maar wel een Kinderdorps Dagblad in 2020?!

Wout Schotsman

Heel veel enthousiaste vrijwilligers van het Kinderdorp zagen er al naar uit: in 2020 het 48-ste Kinderdorp, in 2021 het 49-ste en dan in 2022 groot feest: het 50-ste!. Nu wordt 2020 overgeslagen, maar in 2021 is toch het 49-ste Kinderdorp. Historisch gezien is dat juist. In 1972 was het 1ste Kinderdorp. In 1973 werd de Stichting Kinderdorp opgericht en soms werd vanaf dat jaar geteld.

Bennekom. Iedereen voelde het natuurlijk al aankomen. De berichten druppelden binnen. Ook in augustus gaat er van alles niet door: de Heideweek, de Vlegeldag. In september mogen er wellicht weer evenementen. Tweede helft van augustus misschien toch ook wat… Nee hoor, op 23 april viel het eerste bericht van Wim Spier, de 'nieuwe' voorzitter in de mailbox: Kinderdorp 2020 gaat niet door. Het (dus!) 49-ste Kinderdorp vindt plaats in 2021.

Hou vol en hou vast

Wim Spier heeft veel Kinderdorpen meegedaan, waarvan een flink aantal als voorzitter en daarna weer als ‘gewoon vrijwilliger’. Toen in 2019 de voorzitter aftrad, was Wim Spier bereid opnieuw het voorzitterschap op zich te nemen. Ambitie vooral ook: van het 50-ste Kinderdorp iets heel bijzonders maken. Die ambitie heeft hij nog steeds. In de brief waarin hij namens het bestuur aan de ruim 150 vrijwilligers liet weten dat er in 2020 geen Kinderdorp zal zijn, gaf hij, heel optimistisch, wel al vast de data voor 2021: week 33, maandag 16 t/m vrijdag 20 augustus Kinderdorp Bennekom! Zijn vraag was duidelijk: hou vol en hou vast! Blijf erbij en doe in 2021 weer mee! Die vraag was gericht aan de vrijwilligers, aan de sponsoren, aan de donateurs, aan de Bennekommers die trouw materialen sparen voor het Kinderdorp. Ze zijn allemaal weer nodig in 2021.Zonder hen komt er geen Kinderdorp!

En de kinderen dan?

Het is vooral verdrietig voor de 12-jarigen, de leerlingen van de groepen 8, het zou hun laatste Kinderdorpjaar zijn. Het lijkt erop dat ze hun laatste jaar al gehad hebben. Tenzij...

Het bestuur wil graag regelmatig contact houden met de vrijwilligers, om ze gemotiveerd te houden voor meedoen in 2021. De redactie van het Kinderdorps Dagblad heeft bedacht dat het fantastisch zou zijn als ook met de kinderen contact gehouden zou kunnen worden. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Maar corona-creatief is daar wellicht iets op gevonden.

Toch contact met de kinderen

Op de website www.kinderdorp.nl staat nu een brief van het Kinderdorps Dagblad aan de Kinderdorpers. Daarin wordt gevraagd te schrijven aan het Kinderdorps Dagblad, via een mailtje aan postbus@kinderdorp.nl. Waren er al bouwtekeningen voor de hut? Had je al afspraken met vriendjes? Wat doen jullie nu in de Kinderdorpweek? Laat het weten aan de redactie en wie weet wordt er van de ontvangen teksten toch een Kinderdorps Dagblad gemaakt. En natuurlijk probeert de redactie te reageren op de teksten die in de mailbox gevonden worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden