Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Column door het Bennekomse boertje

Als boerenmins hou ik graag een bietje van het ouwe Bennekom. En daarom is het hoogste tijd om een stukje stil te staan bij het huis De Noord aan de Bovenweg. Dat kan nu nog. Want het zo ongeveer goedgekeurde plan is dat het gesloopt gaat worden, en er een dubbele nieuwe voor terugkomt. De Noord is één van de oudste huizen aan de Bovenweg, maar niet beschermd. Dat komt vanwege de gesteldheid van het gebouw. Sloop is toegestaan. Toch is het misschien wel leuk nog even te vertellen dat er zowat de hele oorlog een joods jongetje ondergedoken zat, daar aan de Bovenweg 36. Het huis heette hem welkom, en hij werd helemaal opgenomen in het gezin dat er toen woonde. In 1942 lieten ze hem dopen in de Oude Kerk, in de hoop dat dit voor extra bescherming zorgde. Goed verzorgd raakte hij gezond door de oorlog heen. Maar het huis verborg meer. Ook in de grote schuur achter op het terrein zaten joodse mensen ondergedoken. Een moeder en een dochter. Toen ze zich melden moesten, deden ze ook nog eens net alsof ze gingen. Ze pakten hun koffers, zeiden de buurt goeiendag, en liepen vanuit de garageschuur zo het voorhuis De Noord binnen, bij dezelfde familie Van Rede. Zo heette het gezin dat toen in De Noord woonde. Zo hielden ze de boel voor de gek. Ook zij overleefden de oorlog.


Zoveel jaren later gaat het huis in de container. Hevig jammer dat er weer een stukje zichtbaar Oud Bennekom verdwijnt en er geen reddingsplan op gang is gekomen. Waar een wil is is een weg, had mijn moeder op een bord staan dat in de keuken hing.

Dacht ik een paar weken geleden in de krant te lezen dat het zwembad op het punt stond open te gaan? Inmiddels wel is duidelijk dat er voorlopig niet gezwommen mag worden en de bewoners van de Langschoterweg nu een hoop meer rust gaan krijgen. Of ochtendzwemmers en -zwemsters, dorpsprominenten, bestuur en badmeesters zelf wel te water mogen? Ik denk van niet. Misschien is een extra hondenzwem wel toegestaan.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden