Het team van de Vrijwillige Brandweer Bennekom. Maar wat betekenen die wazige figuren erbij? Vacatures!
Het team van de Vrijwillige Brandweer Bennekom. Maar wat betekenen die wazige figuren erbij? Vacatures! (Foto: )

Je kunt het verschil maken

Met het pak aan ben je allemaal teamlid

Door Wout Schotsman

Het kamertje boven de Bennekomse Brandweerkazerne is kantine, kantoor en opleidingscentrum. Vanuit dat kamertje heb je goed uitzicht op de gymzaal ernaast. Het was al zo lang het plan, maar nu wordt die gymzaal eindelijk gesloopt. Eddy van Teylingen en Gerben Rijksen kijken er tevreden naar. Eind 2020 moet daar de nieuwe brandweerkazerne staan. Een prachtig, duurzaam gebouw wordt het. Maar daar heeft het dorp niks aan als er niet genoeg brandweerlieden zijn.

Bennekom. Het is eigenlijk een misleidende term ‘Vrijwillige Brandweer’. Qua opleiding en training zijn het professionals. En ze krijgen er nog een vergoeding voor ook. Een betere term zou zijn: parttime brandweerlieden. Het Bennekomse team zou moeten bestaan uit 18 personen. Nu zijn er 14 mannen en 2 vrouwen. In de komende paar jaar zullen er waarschijnlijk 2 het team verlaten omdat hun leeftijd ze wat minder geschikt maakt. Dus wordt er gezocht naar 4 personen, man / vrouw.

Team

Het woord team is belangrijk voor brandweerlieden. Tijdens de ongeveer 100 keer per jaar dat er uitgerukt wordt, moeten er in principe 6 personen op de brandweerwagen zitten. Die teams verschillen per keer van samenstelling. Je hoeft het nooit alleen te doen. Integendeel, het is altijd een kwestie van samenwerken. Ieder heeft zijn taak en iedereen moet kunnen rekenen op elke teamgenoot. Het is een bijzondere term in dit verband, maar je moet bereid zijn voor elkaar door ’t vuur te gaan. Als de pieper gaat en er uitgerukt moet worden dan betekent een maatschappelijke functie niets meer. Met het pak aan ben je allemaal teamlid en als de één in een bepaalde klus wat beter is dan de ander, dan doet die ene een stapje naar voren.

Waarom?

Waarom zou je in vredesnaam bij de Vrijwillige Brandweer willen? Eddy en Gerben zijn er duidelijk over. Je moet samen het verschil willen maken wanneer iets er echt toe doet. Het kan het verschil zijn tussen net op tijd en te laat, maar ook tussen leven en dood bij bijvoorbeeld een reanimatie. “Achteraf gezien was ik graag 5 jaar eerder begonnen”, zegt Eddy. Beide heren zijn bevlogen brandweerlieden. “Het gaat niet alleen om branden blussen”, voegt Gerben eraan toe “Het zijn ook allerlei andere vormen van hulpverlening”. Daarnaast zijn de wekelijkse training en de ervaringen positief voor je persoonlijke ontwikkeling.

Aanmelden

De heren willen graag contact met Bennekommers die de vacatures willen opvullen.

Wie? Mensen die: een stap naar voren doen als dat nodig is, die bij voorkeur ook overdag beschikbaar zijn, gezond zijn, met een ‘normale’ conditie.

Hoe aanmelden? Een appje sturen naar 06 – 8231 6554. (Niet bellen!) Een bericht achterlaten op de facebook- of instagrampagina mag ook. Dan wordt contact opgenomen en graag verteld hoe waardevol het brandweerwerk is en hoe het opleidingstraject eruit ziet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden