Nu de drinkwatervoorziening in Noord-Ghana op een redelijk hoog niveau is, wil Pompen is Leven zich ook meer richten op water voor de landbouw.
Nu de drinkwatervoorziening in Noord-Ghana op een redelijk hoog niveau is, wil Pompen is Leven zich ook meer richten op water voor de landbouw. (Foto: )

Bennekomse Stichtingen helpen met Wilde Ganzen nu ook boeren in Ghana

Schoon drinkwater voor de bevolking van Noord-Ghana, dat was het doel waarmee de stichting 'Pompen is Leven' werd opgericht. Dat doel werd grotendeels bereikt. Nu, zo’n 25 jaar en 404 waterputten verder, is het tijd voor een volgende stap: 'Water voor de landbouw'.

BENNEKOM - Al sinds de oprichting werkt 'Pompen is Leven' samen met de eveneens in de omgeving van Bennekom actieve stichting 'Ecologische Landbouw Projecten Ghana' (ELPG). Tot het gezamenlijk opzetten van een nieuw project was het nog nooit gekomen. ELPG richt zich op de landbouw, waar Pompen is Leven zich tot op heden vooral richtte op drinkwater voor de bevolking.

Nu de drinkwatervoorziening in Noord-Ghana op een redelijk hoog niveau is, wil Pompen is Leven zich ook meer richten op water voor de landbouw. In 2016 startten ze daarom een project met druppelirrigatie in het werkgebied van ELPG. ELPG zorgde voor twee geschikte bedrijven voor de proef en de landbouwkundige begeleiding, Pompen is Leven zorgde voor pompen en irrigatieleidingen.

Nadat deze pilot met groot succes was afgerond (3-4 keer meer opbrengst per jaar, dankzij twee oogsten), was het tijd voor opschaling. In 2019 lukte het om met steun van donateurs, enkele bedrijven en Wilde Ganzen het project op te schalen van twee pilotbedrijven naar vijftien bedrijven. Het gaat daarbij om kleine gezinsbedrijven, die vooral voedsel voor de eigen familie (tot vijftig mensen) verbouwen en een klein deel van de opbrengst verkopen om wat geld te hebben om de kinderen naar school te kunnen sturen en wat reserves op te bouwen voor medische hulp.

Daarbij wordt naast druppelirrigatie ook Agroforestry toegepast, een combinatie van (lage) groentegewassen en vruchtbomen. De wens voor Agroforestry komt van boeren ‘uit het veld’.

De belangstelling in Noord-Ghana is groot. Daarom wordt geld ingezameld voor de volgende vijftien bedrijven. Per bedrijf moeten de stichtingen zo’n 3.500 euro inzamelen. Wilde Ganzen verhoogt dit bedrag vervolgens tot 5.250 euro, waarmee een touwpomp en irrigatieleidingen worden aangelegd en trainingen worden gegeven. Van de eerste opbrengsten betalen de boeren een deel terug aan het project, daarmee kunnen weer andere boeren worden geholpen.

Kijk voor meer informatie op de website.

www.pompenisleven.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden