Ruim 60 jaar geleden gefotografeerd: in Bennekom? Waar? Wie zijn het? Wat doen ze? Lezers wisten het antwoord.
Ruim 60 jaar geleden gefotografeerd: in Bennekom? Waar? Wie zijn het? Wat doen ze? Lezers wisten het antwoord. (Foto: )

Wie weet waar dit ooit was?

Door Wout Schotsman

In de Beeldbank van de Historische Vereniging Oud Bennekom bevindt zich heel wat materiaal waarvan de medewerkers van de Beeldbank niet weten waar in Bennekom de foto werd gemaakt en soms niet eens of die wel in Bennekom is gemaakt. Daarom wordt via een maandelijkse rubriek in het Bennekoms Nieuwsblad hulp gevraagd aan de lezers. En dat werkt!

Bennekom - Het is een wonderlijk toeval. Er zijn twee foto’s geplaatst met de vraag ‘Wie weet waar dit ooit was’ en in beide gevallen blijkt de locatie de Hogeweg te zijn. De eerste foto was van een huis met een waterput erbij. De heer Van Beek liet weten dat de foto naar grote waarschijnlijkheid op de Hogeweg genomen is, bij nummer 9, waar vroeger een waterput naast het huis stond.

Is dat nou zo belangrijk?

De wereld verandert voortdurend. Soms is het belangrijk te weten waar een verandering vandaan komt, om in te kunnen schatten waar hij heen gaat. Minstens is het vaak leuk om met een milde glimlach je te herinneren ‘dat het ooit zo anders was’. Dat is zeker zo bij het verhaal over de andere foto die werd genomen op Hogeweg.

Old Mac

De 70-plussers onder ons herinneren zich wellicht nog dat er in hun Lagere School – tijd sigarettenmerken werden gespaard. Er werd veel gerookt en lege pakjes werden op straat achtergelaten. Fantastisch als je een doosje van Miss Blanche vond, of van Chief Whip. Old Mac was ook een bekend merk. Daar ligt de link met de Hogeweg.

Turmac

De foto van de versierde wagen, met twee paarden en verklede mensen is dus niet gemaakt op de Julianalaan. De heer Van Beek wist dat het op de Hogeweg was. De heer Simcha Looijen ontdekte dat de wagen reclame maakte voor TURMAC, de sigarettenfabriek uit Zevenaar. Die fabriek werd in 1920 opgericht door de Turk Kiazim Emin Bey. De Nederlandse tabak was niet geweldig van kwaliteit en werd gemengd met Macedonische en Turkse tabak. Vandaar de naam TURMAC = Turkish-Macedonian Tobacco Company. De naam Old Mac komt ook daarvandaan. In 1960 verdween het merk Turmac en maakte men sigaretten met het merk Peter Stuyvesant. In 2008 werd de fabriek opgeheven. Het fabrieksgebouw is nu het gemeentehuis van Zevenaar. De wagen op de foto maakte promotie voor Turmac en de mannen deelden waarschijnlijk gratis sigaretten uit op de Hogeweg, op de foto bij de huisnummers 18, 20 en 22.

Beeldbank

Elke tweede woensdag van de maand wordt een nieuwe puzzel gepubliceerd. Het zou geweldig zijn als er steeds weer reacties komen die de puzzels oplossen en geheimen uit het verleden ontsluieren. Belangrijk? Ach, wie weet, ooit. Maar in ieder geval zijn het leuke weetjes die de lezers van het Bennekoms Nieuwsblad anders gemist zouden hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden