Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Column door het Boertje

Uit het dorp

Dankbaarheid blijft dat deze keer de dieren buiten schot blijven bij een besmettelijke ziekte. Het zou ook heel wat worden als de boeren de varkens en de kippen op anderhalve meter afstand van elkaar zouden moeten gaan houden. In dat geval zou in ieder geval de Kraats een hele andere aanblik krijgen. Varkens op het land doet aan de tijd van Jaap en Gerdientje denken. Mooie boeken waarin je op de lagere school mocht lezen.

De juffen en de meesters van de Prinsenakkerschool hebben met grote letters op de ramen geschreven hoezeer ze de kinderen missen. Kinderen die in gewone tijden dagelijks op school verblijven en op het ogenblik misschien wel meer naar school verlangen, dan ze ooit naar vakantie hebben uitgekeken. Een ander ding dat straks wel een dichte deur zal hebben, is het zwembad waarvoor de abonnementen jaarlijks in deze maand verkocht gaan worden. Zometeen laten ze de baden geeneens vollopen en blijft de duikplank op slot.

Over minder dan twee weken is Bennekom 75 jaar geleden bevrijd vanwege de Tweede Wereldoorlog. Er was toen geen Bennekommer bij aanwezig, want iedereen was opgehokt op een evacuatieadres. Meteen terugkomen was er niet bij, want in de omgeving werd nog flink doorgevochten en de algehele Duitse overgave kwam pas op 5 mei. En ook daarna bleef het dorp Bennekom nog een paar weken in quarantaine. Flink aangestast, want er was behoorlijk veel vernield en gestolen. ‘Mijn Oude Dorp wordt gij nimmer meer’ schreef in 1946 een dichtende Bennekommer toen hij het dorp weer goed binnen was en alles in zich had opgenomen. Zouden we straks een zelfde soort situatie meemaken, als het dorp weer een keertje echt los mag en iedereen weer verder wil? Gaan we de schrik in de benen houden of gaan we weer overal de randjes van de regels opzoeken...

Ik hoor veel over mensen die helemaal binnen zitten nu. In de Timanshof bijvoorbeeld. Eén daarvan wil ik eens een bietje de groete doen. Dat is Henk Mekking, de vader des vaderlands van de Bennekomse Avondvierdaagse en Vlegel-vrijwilliger van het eerste uur. Hij mist beide evenementen nu al.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden