Foto:

Lichtstraaltjes

Vrijheid

Chocolade paashazen netjes in het gelid op trays, zie ik op het fotootje in whatsapp. Ze kijken een beetje ontzet boven hun mondkapjes van witte chocolade uit.

Pasen is van oudsher het feest van nieuw leven en het feest van bevrijding uit de benauwdheid. Het steekt nogal af bij onze dagelijkse werkelijkheid. In een vastgestelde route door de supermarkt, anderhalve meter afstand houden van elkaar of zelfs helemaal niet meer op bezoek. Ik kijk af en toe net als die paashazen.

Nu onze vrijheid in ons doen en laten beperkt wordt, ben je gezegend met een grote tuin of het bos bij de achterdeur. Die geluksvogels zijn er in Bennekom best veel. Maar zelfs dan: in deze dagen van beperking wordt de vraag naar onze innerlijke ruimte opeens belangrijker. Nu gaat het er misschien meer om hoe groot je innerlijke tuin is.

Ik herlas deze week de vijf vrijheden die ieder mens heeft. Psychologe Viriginia Satir (1926-1985) heeft ze bedacht.

Eén: de vrijheid om te zien en horen wat er op dit moment werkelijk is, in plaats van wat er zou moeten zijn, geweest is of nog zal zijn. Twee: de vrijheid om uit te spreken wat je werkelijk voelt en denkt. En niet datgene wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Drie: de vrijheid je gevoelens toe te laten en die gevoelens niet in te ruilen voor anderen. Vier: de vrijheid om datgene te vragen wat je nodig hebt en niet altijd op toestemming te wachten. Vijf: de vrijheid iets nieuws te proberen en met eigen verantwoording eventuele risico’s daarbij aan te gaan, in plaats van alleen het zekere voor het onzekere te nemen.

Altijd als ik deze vrijheden weer lees, gebeurt er gelijk iets van binnen. Er komt meer ruimte, er vallen lichtstraaltjes binnen. Met deze vijf vrijheden ga ik de komende dagen eens even aan het schoffelen in mijn innerlijke tuin. Zodat die er over een paar dagen op zijn paasbest bij ligt.

Ik wens u, in welke omstandigheden u ook maar bent dit weekend, een extra straaltje licht met Pasen.

Roos van Doorn, Voorganger Vrijzinnigen Bennekom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden