Annuska Jaspers.
Annuska Jaspers.

Kunstenaar: ongeval en dan?

Haar 'Create Wise' mag niet tenonder gaan

Door Wout Schotsman

Dit is het 3e artikel in de serie ‘Ondernemers’. De 1e ondernemer zegde haar baan op en begon vrolijk voor zichzelf. De 2e ondernemer begon noodgedwongen voor zichzelf. Toen kwam de coronacrisis en beide ondernemingen moesten vooralsnog sluiten. De 3e ondernemer was jarenlang actief als kunstenaar en begon op een gegeven moment als ondernemer, met geven van schilder- en tekenlessen en workshops. Door een ongeval moet ze nu leven met enkele beperkingen. Wat dan? Wat nu?

BENNEKOM - Regelmatige passanten op de Kierkamperweg hebben ongetwijfeld wel eens gekeken naar het huis op de hoek van de Langhoven, tegenover de parkeerplaats van Collage. Het huis heeft 2 kanten: als je ervoor staat aan de linkerkant de zakelijke voordeur en aan de rechterkant de artistieke tuin en een atelier met eigen ingang. Eigenaar Annuska Jaspers lijkt erg op haar huis. Of omgekeerd… Enerzijds is ze de kunstenaar die verrassend werk maakt . Haar tekeningen, zoals die van de Vlegeldag in Bennekom, hebben altijd iets vrolijks, iets blijs, iets van een sprookje. Anderzijds is ze de ondernemer die bestaat van het geven van onder meer schilder- en tekenlessen. Of eigenlijk ook het laten geven van die lessen, door een enthousiast team van docenten. Want ooit werd ze op haar motor van achteren aangereden door een auto. Dat leverde haar enkele beperkingen op waar ze nu nog steeds mee moet leven.

Wat dan?

Veelal is ze het stoere sterke wijf dat alles aan kan en haar bedrijf energiek runt. Maar door haar beperkingen is ze soms ook de zorgelijke ondernemer die vreest voor het voortbestaan van haar onderneming, omdat ze niet die inzet kan geven die ze noodzakelijk vindt. Financieel balanceert ze dan wel eens op het randje. “Dan zou ik zo graag ondersteuning hebben”, zegt ze. Maar Nederland is niet zo vriendelijk voor ondernemers. Er is wel ‘bijstand’ voor ondernemers, maar dan moet je eerst je huis en je ‘vermogen’ opeten. Dat is het laatste wat ze wil. Ze wil juist graag haar onderneming in stand te houden. Die hulp komt niet: hardnekkig volhouden dus. .

Investeren!

Uit reacties van ‘leerlingen’ blijkt dat het veelal niet eens zo zeer gaat om de lessen, maar vooral ook om de sociale activiteit en de veelheid van mogelijkheden. Annuska is steeds bezig, veelal ook met de zorgen van en voor anderen. Zo biedt ze nu pakketten tekenmaterialen voor kinderen en volwassenen die nu thuiszitten. Een spontane goede doelenactie! En ze heeft geïnvesteerd in aparte ruimte ( 35 vierkante meter ) die geschikt is voor exposities, vergaderingen, meetings, presentaties, lessen. Te huur dus! Annuska blaakt van strijdlust als ze erover vertelt. Geen ruggensteun? Haar Create Wise en de unieke maatschappelijke waarde daarvan mag niet ten ondergaan! En dan gaat ze er weer tegenaan, met een onverklaarbare hoeveelheid energie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden