Jan Durk Tuinier vertelt over zijn nieuwe boek: ‘Tekenen voor vrede’  met de website '100 manieren om de wereld mooier te maken'.
Jan Durk Tuinier vertelt over zijn nieuwe boek: ‘Tekenen voor vrede’ met de website '100 manieren om de wereld mooier te maken'. (Foto: )

Bennekom is een beroerd dorp

Jan Durk Tuinier: Goed nieuws maakt hoopvol

Door Wout Schotsman

U bent begonnen dit artikel te lezen. Dat is een feit. U bent zelfs al tot hier. Waarom? Wedden dat het wegens de kop van dit artikel was? Hoezo Bennekom is een beroerd dorp? Welke idioot durft dat te schrijven? Aan de andere kant: Zou u ook zijn gaan lezen als er had gestaan ‘Bennekom is een fijn dorp’? Dat wist u toch al? Misschien ook. Mensen zien ook graag een bevestiging van hun eigen mening. Maar nieuws was het dan niet…..

BENNEKOM - De journalistiek is een enorme bedrijfstak. Niet voor niets wordt veelal gesproken over de mediawereld. Die bedrijfstak bestaat vooral uit het brengen van slecht nieuws. Goed nieuws is geen nieuws kennelijk. Dezer dagen kan de journalistiek zich uitleven. Hele dagbladen vol met het nieuws over het coronavirus. Natuurlijk wordt dan ook het woord gegeven aan mensen die alarm roepen: het kan nog vreselijker worden! Heel veel veronderstellingen, persoonlijke meningen en weinig feiten, want er is nog zoveel wat niemand weet. Toegegeven, zo nu en dan wordt ook geschreven over de bijzondere initiatieven die dezer dagen op veel plaatsen ontstaan. De schrijvers daarvan moeten haast wel onverbeterlijke optimisten zijn. Gelukkig zijn die er ook nog wel hier en daar.

Hoopvol

Jan Durk Tuinier is zo’n onverbeterlijke optimist. En idealist. En vredesactivist. Maar ook een nuchtere zoeker naar feiten om veronderstellingen en vooroordelen te bestrijden. Door het coronavirus raakt ander slecht nieuws op de achtergrond. We horen nauwelijks meer van oorlogen en van verzet tegen overheden. Jan Durk stelt dat de wereld steeds vrediger wordt.Feit is: in 1990 waren er 26 gewapende conflicten. Nu zijn er nog 11. Dat zijn er 11 teveel, maar toch… In 1975 waren er 87 autoritair geregeerde landen, nu nog maar 22. In maar liefst 87 landen is er nu dus een democratisch bestuur. Ook geeft hij aan dat er in 1990 nog 1,8 miljard mensen leefden in extreme armoede, vandaag zijn dat er rond de 700 miljoen. Als onverbeterlijke optimist zegt hij dat het met de wereld de goede kant opgaat en dat het zien van deze cijfers kan helpen om afstand te nemen van het doemdenken. Goed nieuws maakt hoopvol, zegt hij.

Jan Durk Tuinier

Hij was mede-oprichter van de Stichting Vredeseducatie. Daar ontwikkelde hij reizende en permanente tentoonstellingen op het gebied van vredeseducatie. Enkele jaren geleden kwam 'De Vredesexpress' ook naar onze gemeente, om leerlingen les te geven in ‘democratie’. In Bennekom deden alle scholen daaraan mee. Hij schreef lees- en doe-boeken voor scholieren. Zijn nieuwste boek is ‘Tekenen voor Vrede’. Daarin zijn 22 thema’s verbeeld / getekend door 12 kunstenaars. Bij het boek hoort de website www.tekenenvoorvrede.nl waarop 100 manieren worden gepresenteerd om de wereld mooier te maken. Mooier , in de zin van democratischer, veiliger, toleranter, moediger, gelijker, milieubewuster, vrediger…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden