Zo gemakkelijk is het om in de schuur te komen. En dan is de achterdeur ook niet eens afgesloten. Toch maar even bij de voordeur aanbellen…
Zo gemakkelijk is het om in de schuur te komen. En dan is de achterdeur ook niet eens afgesloten. Toch maar even bij de voordeur aanbellen… (Foto: )

Het geboefte loopt vrij rond….

'De daders zijn vaak lokale veelplegers.'

Door Wout Schotsman

BENNEKOM -  De opstelling tijdens het interview is zo goed mogelijk coronavirusbestendig: grote tafel, ruim anderhalve meter van elkaar, tegenover mij de Bennekomse wijkagenten Sander Veldhuizen en Leyla Aslan. Vraag 1: Tegenover jullie zit een keurige oudere heer. Zouden jullie hem op basis van zijn uiterlijk van iets crimineels verdenken? Sander aarzelt even: “Van iets op internet wellicht?” Leyla glimlachend: “Een beetje pretentieuze teksten?”

De vraag is gebaseerd op een uitspraak van de Edese politiechef: “De daders zijn vaak lokale veelplegers, mensen met een verslaving of een persoonsgebonden beperking”. De gentleman-inbreker zit er dus niet bij? Sander schudt zijn hoofd: “Die professionele inbreker hou je niet tegen. Die kiest zijn prooi en weet die te vinden. De Witte Voetjesactie is vooral tegen de insluiper, die de kans pakt die hem gegeven wordt. Daar kan iedereen mee te maken krijgen, als je deuren of ramen laat open staan. Dan ben je zo je elektrische fiets kwijt.” Leyla vult aan: “Daarom onze vier tips: sluit deuren af: voor- en achterdeur, schuurdeur, poortdeur; gebruik degelijk hang- en sluitwerk; wees attent op vreemde personen in je buurt; als er iets is: bel direct 112.

Wie zit er opgesloten?

Mopper, mopper, mopper: “Ik heb al schuttingen, links en rechts van mijn achtertuin. Als ik naar dorp wil moet ik eerste de achterdeur opendoen en afsluiten, dan de schuurdeur en de poortdeur, dan de fiets van het slot, de fiets buiten de poort zetten, schuur en poort op slot. Het geboefte loopt los rond en ik zit opgesloten alsof ik de boef ben.” Sander en Leyla kijken elkaar even aan. Dan reageert Sander: “Dat hoef je allemaal niet te doen maar dan geef je insluipers wel prima kansen. We hebben onlangs laten zien hoe gemakkelijk je soms een huis in kunt lopen en onopgemerkt iets meenemen. Je laptop of je mobieltje met al die foto’s die je dierbaar zijn…”

Beter waakzaam op internet?

“Jullie chef, Peter van den Berg, wijst erop dat de klassieke criminaliteit, de inbraak en het insluipen, daalt en dat de digitale criminaliteit toeneemt. Kunnen we niet beter vooral daarop waakzaam zijn?”. Sander aarzelt geen seconde: “Allebei doen! Veelal wordt de computer wel goed beveiligd tegen virussen, maar de beveiligingsprogramma’s halen niet alle valse mailtjes eruit. Let goed op of een bericht van de bank wel van de bank komt, geef nooit gebruikersnamen en wachtwoorden als die dreigend gevraagd worden en geloof het zeker niet dat je een geweldige erfenis krijgt als je eerst maar geld stort!” Leyla zucht een beetje: ”Het motto van de politie is ‘Waakzaam en Dienstbaar’. Dat proberen we zo goed mogelijk waar te maken, maar we kunnen niet alles voor zijn. Vaak is het dienstbaar reageren als er al iets gebeurd is, iets gestolen bij een insluiping of een inbraak, een bankrekening leeggehaald met een geslaagd phishing mailtje… De beste waakzaamheid is je eigen waakzaamheid!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden