Een kleurrijk wandbord, gemaakt voor 50 jaar Bevrijding: de Nederlandse vlag weer hoog in top en daarbij de vlaggen van de 4 bevrijders.
Een kleurrijk wandbord, gemaakt voor 50 jaar Bevrijding: de Nederlandse vlag weer hoog in top en daarbij de vlaggen van de 4 bevrijders. (Foto: )

Bevrijdingstentoonstelling Bennekom

Door Wout Schotsman

BENNEKOM -  Bijna heel de wereld zit op slot. Het lijkt wel oorlog. Er is spertijd ingesteld. Je mag niet de straat op. Avondklok, maar dan 24 uur per etmaal. Geen evenementen meer. Alle tentoonstellingen dicht. Alleen in Nederland is er één klein dorpje dat moedig stand houdt en een tentoonstelling presenteert die nog steeds te bezoeken is. Het is een tentoonstelling ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding, georganiseerd door de HVOB. Hij bevindt zich achter twee etalageramen van Albert Heijn.

Merkwaardig hoe sommige woorden gebonden zijn aan een oorlog. Spertijd, avondklok, op de bon zijn. Wie is geboren na 1945 en kent deze woorden nog? Als je tot de winnende kant behoort, dan ervaar je woorden als verzet en onderduiker waarschijnlijk als positief. Misschien kunnen we, als we 100 jaar Bevrijding vieren, een digitaal museum inrichten met woorden uit de Tweede Wereldoorlog die dan niemand meer kent…

Beperkingen

Ook voor de enige tentoonstelling die nog bekeken kan worden, gelden beperkingen: er zijn twee ramen, één persoon per raam en daarachter op anderhalve meter afstand op je beurt wachten. Niet op de rijbaan gaan staan, maar verspreiden over de stoep! Dat zijn verstandige beperkingen, want het is niet zo dat het alleen maar lijkt dat we in oorlog zijn. Het is weer een wereldoorlog. Presidenten van grote landen spreken over ‘The war on corona’ en over de onzichtbare vijand die ons allemaal bedreigt en waar we nog geen effectief wapen tegen hebben.

Een helm en een jurkje

De tentoonstelling achter de twee ramen toont een verrassende hoeveelheid ‘herinneringen’ aan de Bevrijding. Geen herinneringen aan de Duitse overheersers, maar helmen en baretten van de geallieerden. Het doet me denken aan een foto uit mijn kinderjaren: ik was gekleed in een lekker warme ‘soldatenjas’, kennelijk keurig voor mij pas gemaakt. Het zal toch wel een ‘geallieerde’ jas geweest zijn? Ik vraag me dat ook af bij het zien van het jurkje van parachutestof. De parachute van een geallieerde soldaat die landde op de Ginkelse Hei en daar zijn parachute achterliet? Wie heeft die parachute van de hei gehaald en welke Nederlandse huisvrouw heeft daar een jurkje van gemaakt, dat ongetwijfeld trots gedragen tijdens de bevrijdingsfeesten en wie weet hoe lang nog daarna? Er hangt ook een ‘Bevrijdingsrokje’ gemaakt van allerlei restantjes stof. Ziet er feestelijk uit!

Bevrijdingsfeesten

Alles herinnert aan de Bevrijdingsfeesten. Zo ongeveer van elk jubileum zijn bekers, mokken, tegeltjes, wandborden. (zie foto) Nu wegens The war on corona het 75-jarig lustrum van de bevrijding van Nederland niet gevierd kan worden, is het leuk om de Bevrijdingstentoonstelling te bezoeken, achter die twee ramen van Albert Heijn, in het kleine dorpje dat zo moedig stand houdt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden