Het corona-virus kan de lente niet tegenhouden. De Oude Kerk, van ver zichtbaar: een eeuwenoud monument van hoop en troost.
Het corona-virus kan de lente niet tegenhouden. De Oude Kerk, van ver zichtbaar: een eeuwenoud monument van hoop en troost. (Foto: )

Epidemie van mooie initiatieven...

Door Wout Schotsman

Het Bennekoms Nieuwsblad zou gevuld kunnen worden met annuleringen, uitstel en afstel. De media brengen een stortvloed van regeringsmaatregelen, een bijna presidentiële toespraak, een omvallende minister en zorgen over tekorten aan materialen en mensen. Tegelijkertijd zijn er mooie initiatieven van mensen die hulp aanbieden aan hen die dat nodig hebben. In Bennekom zijn veel initiatieven, We noemen er enkele die ons allen kunnen raken.

Bennekom. Er was applaus voor de zorgmedewerkers die zoveel extra werk voor de kiezen krijgen en nog extra risico lopen ook. Het geluid van handenklappen draagt niet ver als het niet versterkt wordt in de media. Eeuwen geleden waren de kerkklokken het sociale medium waarmee velen bereikt konden worden met een ‘boodschap’. Op 18 maart luidden de klokken van de Bennekomse kerken van 19.00 tot 19.15 uur, met de boodschap van troost en hoop. Op 25 maart en 1 april, op dezelfde tijd, zullen ze dat opnieuw doen. Ga dan even buiten staan en luister naar die boodschap!

Stilte en bezinning

De kerk als het hart van de dorpsgemeenschap. Dat was ooit zo en de kerk kan dat nog zijn. Met ingang van vrijdagmorgen 27 maart is er in de Oude Kerk een stiltehoek ingericht, waar je een kaarsje kunt aansteken, waar je gewoon kunt genieten van de stilte in de kerk, als je moe bent van het mediarumoer van buiten, waar je een goed gesprek kunt hebben en waar je een bericht kunt achterlaten in het ‘bezoekersboek’. De Dorpskerk is elke vrijdagmorgen voor iedereen open, van 10 tot 12 uur. Het is dan een plek van dicht bij elkaar zijn, al houden we voorzichtig afstand. Tenslotte moeten we er rekening mee houden dat nu iedereen een ramp kan zijn voor een ander.

Elders

De Brinkstraatkerk is elke morgen open van 10 tot 12 uur. (Behalve wanneer de stiltehoek in de Oude Kerk open is). Dan zijn er de dominees aanwezig, voor individuele gesprekken. Vooral als alternatief voor de gecancelde kerkdiensten op de zondag. Daar kunnen dan ook artikelen voor de voedselbank gebracht worden. De Ichthuskerk is op woensdagmiddag open. Om 16.30 uur is daar een moment van gebed. Zelfs al is er niemand…De RK Kerk is dagelijks open van 10.30 tot 11.30 uur: om een kaarsje op te steken, om te bidden of voor een gesprek met de parochiewacht.

4 mei

Activiteiten ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding zijn afgeblazen. In Bennekom wordt waarschijnlijk de 4 mei-herdenking, met bijeenkomst in de Oude Kerk, geannuleerd. De jaarlijkse gedichtenwedstrijd wordt nu digitaal georganiseerd. Leerlingen van de groepen 8 kunnen thuis het gedicht schrijven en aan de school mailen. Het winnende gedicht wordt afgedrukt op een groot spandoek dat geplaatst wordt achter het monument in het Bart van Elstplantsoen. Het spandoek staat van 2 weken voor tot 2 weken na 4 mei bij het monument..

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden