Heel gezellig, koffie en koek, vijf agenten (1 x niet op de foto ) en een stel burgers, maar vooral ook heel serieus. En avontuurlijk!
Heel gezellig, koffie en koek, vijf agenten (1 x niet op de foto ) en een stel burgers, maar vooral ook heel serieus. En avontuurlijk! (Foto: )

Witte voetjes brengen en halen

Door Wout Schotsman

Zou de politie een wit voetje willen halen, bij burgers in de gunst willen komen, door heel streng witte voetjes in je bijkeuken te leggen? Of door elektrische fietsen uit je schuur te halen, bij je aan te bellen en te vragen of deze fietsen van jou zijn? Ben je er blij mee dat je dan plotseling weet hoe gemakkelijk het is om bij je in te sluipen?

Bennekom. Het was best gezellig en een beetje lacherig in de ‘wijkpost’ van onze Bennekomse wijkagenten Sander Veldhuizen en Leyla Aslan, die speciaal voor de gelegenheid een aantal collega-wijkagenten hadden meegebracht. Dat gezellig was een beetje bedrieglijk. In samenwerking met de Dorpsraad zou die avond een ‘bewustwordingsactie’ gehouden worden, om burgers te laten zien hoe gemakkelijk het is een woning in te sluipen of bewoners te complimenteren met de woning goed beveiligd / goed op slot te hebben. De Dorpsraad had een aantal dorpelingen uitgenodigd om mee te gaan. Zo gingen 5 agenten, elk met een groepje burgers, de wijken in.

Avontuurlijk

In de 50-er jaren van de vorige eeuw kenden we het woord schutting nauwelijks. Je liep zo over het tuinpad naar de achterdeur van je buren. In de 60-er en 70-er jaren werden buurten met rijtjeswoningen gebouwd, een tuintje achter, met een schuurtje en een pad achter de schuurtjes. In de 80-er en 90-er jaren werden de natuurlijke erfafscheidingen (coniferenhaagjes!) vervangen door schuttingen met een afsluitbare poort. De achterpaden werden donkere doolhoven. Die avond zaten we al gauw in zo’n buurt met ongelooflijk veel schuttingen en donkere achterpaden. De wijkagent legde een vinger op z’n mond: “Sssst, denk als een insluiper. Laat je niet horen. Zorg dat je meteen hard weg kunt lopen of je onzichtbaar maken. En zoek een kans om ergens binnen te komen en iets kostbaars weg te halen!”

Gemakkelijk

We zouden een handel in elektrische fietsen hebben kunnen beginnen. Op veel plaatsen bleken de poorten en de schuurdeuren niet afgesloten te zijn. De elektrische fietsen stonden niet op slot. Het is voor een niet professionele insluiper heel eng om een niet afgesloten achterdeur binnen te gaan, een huis in te lopen, op een tafel sleutels te zien liggen, die bleken op de voordeur te passen. Heel spannend om de achterdeur op slot te doen, bij de voordeur aan te bellen en te vragen of men soms een sleutelbos mist... Verbaasde reacties. Nee, geen boze reacties. Ergens werd zelfs koffie met appelgebak aangeboden!

Witte voetjes

In heel wat schuurtjes, (bij)keukens en zelfs woonkamers zijn letterlijke witte voetjes neergelegd, met de tekst: “Deze voetstap had van een insluiper kunnen zijn”. De les van deze actie is: “Als je geen insluipers in je huis wilt, sluit dan alle deuren af, poort, schuur en achterdeur, gebruik goed hang- en sluitwerk, wees attent op vreemde personen in je buurt en bel direct 112.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden