Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Column door het Bennekomse Boertje

Het Mannenkoor Voicemale bestaat deze maand 15 jaar. Kaarten voor de grote jubileumgebeurtenis haal je bij Hans Mekking sigarenzaak die zelf, denk ik, al vanaf het begin z’n deuntje meezingt. Naast de Joy en Con Amore en koren voor kerkmuziek en oratorium, als ik er geen één vergeet, en nog een stuk of wat kinderkoren, valt er opgeteld nog aardig wat te zingen in het onvolprezen Bennekom.
Vandaag op de kop af is de jaarvergadering van Oud-Bennekom. In 2021, dus op de volgende vergadering, bestaan ze 75 jaar. Een reden om dus eens even fiks uit de startblokken te gaan. Leden zat, al zag ik in het clubboekje wel dat er een hele kleine terugloop werd genoemd. In zo’n jubileumjaar kunnen ze dat dan weer eens mooi even gladstrijken!
Aan de Bovenweg gaat eerdaags één van de oudste huizen aan die straat voor de grond. Huis ‘De Noord’ heet het. Er komt een groot dubbel wit voor terug dat al is ingediend bij de gemeente. Een aparte kwestie allemaal, omdat het oude huis op een lijst staat waarvan de gemeente besloten heeft dat de buitenkant moet blijven bestaan. Net zoals bij een hoop grachtenpanden in Amsterdam gebeurt eigenlijk. Maar omdat de juridische uitwerking van dit besluit hopeloos achterloopt, kan de lijst bij deze aanvraag nog niet worden toegepast. Voortmaken daar in Ede dus, zou ik denken.
Waar wel hevig mee opgeschoten wordt is het ruimen van grafstenen zo gauw mensen een verlenging niet meer betalen. Liefst op dezelfde dag nog worden de stenen weg gehaald en vergruizeld. En omdat er veel meer wordt weg gehaald dan er aan nieuwe graven nodig is, heeft dit vooral op de Nieuwe Begraafplaats tot stukken kale zandvlakte geleid. Ook elders zijn vele lege plekken. In ieder geval wordt de begraafplaats er zo niet mooier op en mag je je afvragen of dit niet allemaal een beetje anders kan. Of moet. Visie is hier in ieder geval nergens te bespeuren, dat zie je vlot.
Op de Bennekomse zuidas bij Beringhem staan de balkonnetjes op het punt aangeplakt te worden. Voor een mooi uitzicht op het dorp?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden