Tijdens het concert van het Alexanderconsort zal Frank Anepool de baroktrompet virtuoos laten schallen in een feestelijk werk van Telemann
Tijdens het concert van het Alexanderconsort zal Frank Anepool de baroktrompet virtuoos laten schallen in een feestelijk werk van Telemann (Foto: )

Jubileum Alexanderconsort

Door Wout Schotsman

"Raken de cantates niet een keer op?" Dick en Elly lachen een beetje om zo'n onmuzikale journalistieke vraag. Dan grinnikt Dick, terwijl hij het foldertje laat zien voor het concert van het Alexanderconsort op 15 februari: "We zijn pas bij Cantate 31!" Dan vertelt hij dat er 202 Bach cantates bewaard zijn gebleven en dat er veel meer zijn geschreven. Waarom dan gekozen voor Cantate 31?

BENNEKOM - Dick en Elly Meijer geven toe dat hun keuzes soms een beetje op toeval gebaseerd zijn. Maar deze keer is heel bewust gekozen. Het Alexander Consort bestaat twaalfeneenhalfjaar. Dat betekent 25 cantates. Een jubileum! En wat doe je dan als er een cantate is met de titel: 'Der Himmel lacht, die Erde jubilieret'? Een feestje dus… Zelf schrijven ze in hun bericht: "Met trompetgeschal en paukgeroffel starten wij 2020". Naar dat paukgeroffel mogen de concertbezoekers nog even nieuwsgierig blijven, maar het trompetgeschal wordt nu al toegelicht. In de ouverture van Telemann zal Frank Anepool (zie foto) een virtuoze partij spelen op de baroktrompet. De baroktrompet is een keus die hun bescheidenheid illustreert: die schalt zachter dan de hedendaagse trompet die gewoonlijk gespeeld wordt…

Bescheiden geschal

Telemann, is ook een veelschrijver: meer dan 1000 werken! Bijzonder: in het Bachtijdperk was hij al heel populair en werd hij veelvuldig gevraagd bij feesten. De ouverture die op het programma staat, draagt, mede door het ' bescheiden' trompetgeschal, stevig bij aan het jubileumfeest. Het programma bestaat veelal uit werken van 'oude meesters' maar deze keer wordt begonnen met een a capella – werk van de jonge Amerikaanse componist Jack Runestad (1986). Zijn werk heeft de titel 'Let my love be heard'. De titel klinkt feestelijk. Maar het werk is geschreven na de aanslagen in Parijs en is een eerbetoon aan de overledenen van die terroristische aanslagen.

Muzikaal uitbundig

Daarna volgt een ouverture van Telemann. De ouverture begint met een feestelijke cantate met drie trompetten en pauken. (Daar zijn ze dan!) Het is een fel spel tussen blazers en strijkers. Dan komt het 5 stemmige koor (een dubbele sopraanpartij) met 2 fuga's. De bemensing is indrukwekkend: de sopraan Marjon Strijk, de tenor Falco van Loon en de bas Coert van den Berg. De sonate is oorspronkelijk geschreven alleen voor orkest. De sonate is al feest. Hoor 'hoe de hemel losbarst!'. Het koor doet er daarna niet voor onder qua vrolijkheid. Er wordt zelfs uitbundig gelachen. Wie weet zo aanstekelijk dat de aanwezigen meedoen. In ieder geval zullen ze zoveel uitbundigheid fysiek meebeleven.

Leerzaam

Dick Meijer geeft weer leerzaam uitleg over de muziek. Dat verhoogt de feestvreugde! Het Alexanderconsort hoopt dat de Oude Kerk vol is op 15 februari. De kerk is open vanaf 15.45 uur. Het concert begint om 16.15 uur. De toegang is vrij. Na afloop is er een collecte.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden