Edwin en Caroline Rienstra leggen de eerste steen van ‘hun’ Gastenhuis Bennekom. In september verwachten zij de eerste bewoners.
Edwin en Caroline Rienstra leggen de eerste steen van ‘hun’ Gastenhuis Bennekom. In september verwachten zij de eerste bewoners. (Foto: )

'Meer voor anderen betekenen'

Eerste steen Gastenhuis Bennekom

Merkwaardig hoe de veranderende wereld ook zorgt voor veranderingen van de taal. Woorden verdwijnen, nieuwe woorden – meestal Engelse – komen erbij, 'oude' woorden krijgen nieuwe betekenissen. Die zijn niet altijd duidelijk. We zijn al gewend aan twee betekenissen van zorg: zorg die je krijgt en zorg die je geeft. Maar hoe zit het met samengestelde woorden die beginnen met 'zorg'? Neem het woord zorgechtpaar. Zijn dat 2 bejaarden die zorg nodig hebben?

BENNEKOM - Edwin en Caroline Rienstra zijn 'zorgechtpaar' en in hun geval is de betekenis dus 'echtpaar dat zorg geeft'. Met hun twee kinderen wonen ze al anderhalf jaar in Ede. Zij zijn geboren en getogen Randstedelingen en wonen op de Veluwe was altijd al een wens: Wow! Als dat toch eens zou kunnen!

Caroline en Edwin

Plotseling kon het! Caroline werkt al zo'n kwarteeuw als verpleegkundige. Edwin heeft een financiële achtergrond en voelde zich in dat werk niet gelukkig. Hij ging opnieuw studeren en heeft nu de titel 'master geestelijke verzorging' "We wilden allebei meer voor anderen betekenen" legt hij uit. Ze lazen de advertentie waarin men een zorgechtpaar zocht voor het 12e Gastenhuis, dat in Bennekom gebouwd wordt. Snel gesolliciteerd en snel aangenomen!

De eerste steen

Op 29 januari was er een bijzonder moment: Edwin en Caroline legden de eerste steen van 'hun' Gastenhuis Bennekom. Nou ja, de eerste steen… Aan de Pasteurlaan, waar ooit de MAVO Vossenvelde stond, heeft het complex met 20 appartementen al aardig vorm gekregen. Zoals de website van Het Gastenhuis zegt: "Wij bieden liefdevolle, huiselijke woonzorg voor mensen met dementie. Elk Gastenhuis wordt geleid door een zorgechtpaar dat naast het complex woont. Van de 20 appartementen zijn er twee voor echtparen. Dat zijn dus wel zorgechtparen die zorg nodig hebben….. Edwin en Caroline moesten de bouwsteigers opklimmen tot op de eerste verdieping. Tot zover waren de stenen van de buitenmuren al gelegd. Zorgvuldig legden zij de eerste steen, een hoeksteen zelfs, van de eerste verdieping.

De toekomst

Napratend na die heugelijke formaliteit, staan ze trots en dankbaar te kijken naar 'hun' Gastenhuis, waaraan zij straks leiding mogen geven, met een vast team van ruim 20 medewerkers. Het duurt nog even, in september komen de eerste bewoners. Mevrouw Bambach vertelde dat de voorbereiding van een Gastenhuis steeds weer jaren vergt. Ze zouden graag ook in Ede nog zo'n complex neerzetten. Wethouder Hoefsloot zei dat er ook in Ede veel vraag is naar zorg voor mensen met dementie. Hij is dus blij met dit initiatief. Edwin en Caroline popelen om aan de slag te gaan. Bennekom bevalt hen nu al uitstekend en zij zullen er alles aan doen dat ook het omgekeerde het geval wordt. Meer informatie is te vinden op www.hetgastenhuis.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden