Spelers en regisseur In Vrede. Foto: A. van der Zijden
Spelers en regisseur In Vrede. Foto: A. van der Zijden

Drie verhalen over de oorlog

EDE - MARE, een toneelvereniging uit Bennekom, speelt op 5 en 7 februari ter ere van 75 jaar Vrijheid het toneelstuk 'In Vrede'. In Vrede vertelt drie verhalen van personages die hun eigen beeld hebben van de oorlog. Het is gebaseerd op de waargebeurde verhalen van Joshua Ossendrijver, Ruben Koster en Nabil Nabo. Het is een indrukwekkende voorstelling over de wonden die de oorlog nalaat.

Door het repetitieproces zijn de spelers zich meer in de Tweede Wereldoorlog gaan verdiepen. Ze deelden tips over boeken, kijken van films en luisteren van podcasts. Dit toneelstuk heeft hun beeld van de oorlog veranderd. Wat 'goed' of 'fout' is, is niet altijd helder als je midden in de oorlog zit. Je doet waarvan je op dat moment denkt dat het de juiste keuze is. Deze keuzes hebben vervolgens grote effecten op de mensen zelf en op generaties na hen.

In Vrede is een verhalend toneelstuk, waarbij het verhaal zich ontvouwt door middel van monologen. Dit is een uitdaging voor de spelers en voor regisseur Casper Coenegracht. Er is tijdens de repetities veel aandacht besteed aan het goed kunnen vertellen en het vasthouden van de spanning.

Doordat de spelers het verhaal van hun personage vertellen alsof ze het zelf hebben meegemaakt, komen de emoties binnen. Misschien ook wel omdat wij ons realiseren dat er op andere plekken in de wereld nog steeds dit soort dingen gebeuren.

De voorstelling is te bekijken in het Akoesticum in Ede, op het kazerneterrein. Deze locatie leent zich bij uitstek voor het thema. Ook is het mogelijk om voorafgaande aan de voorstelling te dineren. Bezoekers die het op prijs stellen kunnen, vrijblijvend, met elkaar in gesprek over de oorlog. Wat doet oorlog met mensen?

Kaarten zijn te bestellen via www.akoesticum.org/invrede of via www.mare-toneel.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden