Anneke Nagtegaal, één van de kamermeisjes, met Henk Hoefakker, die veel voor ‘het kamertje’ doet en nu een 'MAVO-muurtje' heeft gemaakt.
Anneke Nagtegaal, één van de kamermeisjes, met Henk Hoefakker, die veel voor ‘het kamertje’ doet en nu een 'MAVO-muurtje' heeft gemaakt. (Foto: )

Wie zaten er op het MAVO – muurtje?

Door Wout Schotsman

Even kijken in het 39e kamertje!

In elk dorp heb je vast wel van die dingen waar je een halve eeuw later nog enthousiast over kunt vertellen. Bennekom heeft er een heleboel. Het zwembad natuurlijk, dat bestond vorig jaar ook al weer 50 jaar. Nog heel even en dan was er 50 jaar geleden het eerste Kinderdorp. Hoe lang hebben we al Vlegeldag? Wie zat er op voetballen, korfballen of gym? En vooral: wie heeft er ooit op het muurtje gezeten van de MAVO Vossenvelde?

BENNEKOM - De vier dames van de Werkgroep Reclame en Souvenirs van de HVOB, de Historische Vereniging Oud Bennekom, bedenken elke twee maanden nieuwe historische onderwerpen, om te laten zien in 'het kamertje', het raam, uiterst rechts van het Albert Heijn-pand, dat hiervoor beschikbaar is gesteld. De dames zijn het tegendeel van de verzamelaars die hun spullen veilig opbergen en nooit laten zien. Juist laten zien! Dat is het motto van de dames. Maar wat? En Hoe?


Het MAVO - muurtje

In het enorme bestand van foto's over Bennekom van de HVOB is veel te vinden. Henk Gijsbertsen heeft er, samen met een aantal 'collega's', bijna zijn complete leven aan besteed om foto's te verzamelen en zo op te bergen dat alles terug gevonden kan worden. Daar zitten ook foto's bij van het MAVO-muurtje dat befaamd is bij iedereen die in Bennekom op de Vossenvelde-MAVO heeft gezeten. Maar wonderlijk… er zijn helemaal niet veel foto's van. Dat terwijl er toch duizenden leerlingen op hebben gezeten. Er zijn duizenden puberale gesprekken gevoerd; er zijn romances ontstaan.... Wie heeft er niet op het muurtje gezeten?.

In het kamertje, zoals het nu is ingericht, zien we foto's van directeur Langstraat en een aantal van zijn welbekende docenten, docenten waarvan de namen onverwoestbaar in het geheugen van de leerlingen zijn gegrift. Maar helaas, wat in het geheugen is gegrift kun je niet zien en niet zichtbaar maken in het kamertje…


Wat is er nog meer?

De dames zijn er zeker van dat er veel meer materiaal is dan nu in het kamertje getoond wordt. Er zullen nog best veel oud-MAVO-leerlingen zijn die op zolder een doos hebben met MAVO-spullen, schriften, lesboeken, agenda's en wellicht zelfs foto's. De dames zouden dolgraag neuzen in die dozen om meer van de geschiedenis van de MAVO zichtbaar te maken. Bijzondere foto's willen ze graag laten zien in het kamertje. Die doos met schoolspullen willen de dames graag hebben voor de HVOB! Natuurlijk met de bedoeling de geschiedenis van de MAVO Vossenvelde te bewaren en ooit nog weer eens zichtbaar te maken.

Het e-mailadres voor foto's van oudleerlingen en van het MAVO-muurtje, is muurtjeVossenvelde@hotmail.com. Zo staat het ook op de HVOB-Facebookpagina's. Verhalen en foto's zijn daar welkom en zo kan er ook contact gelegd worden over het 'inleveren van dozen met MAVO – spullen'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden