Komend weekend staan er kaarsjes en portretten voor de Joodse oorlogsslachtoffers in Bennekom, zoals voor het gezin Rippe.
Komend weekend staan er kaarsjes en portretten voor de Joodse oorlogsslachtoffers in Bennekom, zoals voor het gezin Rippe. (Foto: )

Stolpersteine krijgen een gezicht

Kaarsje en foto oorlogsslachtoffers

Met een portretfoto en een kaarsje bij alle Stolpersteine in het dorp is er komend weekend speciale aandacht voor de Joodse oorlogsslachtoffers in Bennekom. Op zondagmiddag tussen 14.00 en 15.30 zal er bovendien bij alle adressen iets over hen verteld worden.

BENNEKOM - Op 8 plaatsen in het dorp zijn in 2017 op initiatief van de Historische Vereniging Oud-Bennekom in totaal 24 Stolpersteine geplaatst. Deze kleine herdenkingssteentjes liggen voor de huizen waar Joodse mensen tijdens de oorlog woonden of ondergedoken zaten en die de oorlog niet overleefden. Van veel van hen zijn foto's achterhaald en deze portretten staan komend weekend bij de Stolpersteine zodat ze een gezicht krijgen.
Ook de verhalen achter de stenen krijgen aandacht. Neem nu het gezin Rippe: vader Hessel, moeder Jeanette en de zonen Hans-Nico en Lion. In Rotterdam hadden ze een normaal leven: vader werkte als ondernemer, hij en zijn zoon voetbalden bij Sparta, 's winters ging het gezin samen schaatsen en 's zomers een dagje naar het strand. In 1942 vertrokken ze noodgedwongen naar Bennekom, waar ze onderdoken op de Lindelaan 16 bij familie De Wit. Tot er een inval kwam en ze met geweld werden weggevoerd….

En zo schuilt er achter iedere Stolperstein een levensverhaal. Bijvoorbeeld van de broers Salomon en Henri Gans, 22 en 20 jaar oud; Henri was een damtalent en zijn broer sprak maar liefst 11 talen. En een paar straten verderop was er het jonge gezin Lucas, en de alleenstaande Mien en het oudere echtpaar Max en Toni enz....

Op 24 – 26 januari (rond Internationale Holocaustherdenking) staan er kaarsjes en foto's bij de gedenksteentjes in Bennekom. De foto's zijn bewerkt door Cindy de Groot en Diede Heitink. De standaards voor de portretten zijn ontworpen en gemaakt door Kees Welgraven. Van zes personen is geen foto gevonden. Voor hen heeft de Bennekomse kunstenares Lia Stouten een 'bloem in de knop' ontworpen en gedrukt. De levensverhalen staan beschreven in de boeken 'Joods Toevluchtsoord' en 'Stolpersteine in Bennekom'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden