Gebroeders Jan en Hennie van Manen uit de Kraats.
Gebroeders Jan en Hennie van Manen uit de Kraats.

Bennekomse broers kampioen bij hengstenkeuring

Door Kees Heitink

Zaterdag was het voor de gebroeders Jan en Hennie van Manen uit de Kraats een groot feest bij de jaarlijkse Friese hengstenkeuring in een uitverkocht WTC Leeuwarden. Hennie van Manen nam als voorbrenger afscheid met een kroon op zijn carrière: het kampioenschap. Er kwam een staande ovatie voor de kampioen Friese hengsten Matthys 504 en het sympathieke Team van Manen. Het kon niet mooier.

BENNEKOM/LEEUWARDEN - Hun jonge hengst groeide ronde na ronde in de wedstrijd en wist met een werkelijk spectaculaire presentatie de winst binnen te halen. Het publiek stond op de banken en ook de jury was zeer lovend. Matthys 504 werd gefokt door de familie Derksen en is in gezamenlijk eigendom.

Wederom een unieke prestatie van de gebroeders. Matthys stond er prachtig voor en werd door Hennie van Manen en team professioneel, ronde na ronde, door de heksenketel geleid en kwam volledig tot zijn recht. Ook voor Jasper, Jan, Gemma en de andere Van Manens, het team en de Derksens een emotioneel moment en dat was goed te zien.

Hennie genoot, maar weet ook, na al die jaren, als geen ander dat de lach en de traan bij paarden dicht bij elkaar liggen. Onlangs moest hij nog afscheid nemen van een van hun beste hengsten: de KWPN-tuigpaardhengst Eebert, die overleed aan koliek. Een hengst met een gouden karakter. "Eebert gaf zich altijd 200% en bracht altijd een grote glimlach op ons gezicht".

Hennie van Manen werd bovendien in het zonnetje gezet door de speaker van het KFPS-stamboek. Hij had, nu hij 60 is, tevoren al aangegeven te stoppen met het zware voorbrengwerk. Wat is er dan mooier om afscheid te nemen met een kampioen uit eigen stal. Al zeker 17 jaar rent hij op deze dagen minstens een marathon om de hengsten optimaal te presenteren met het hele team. Beart 411 was de eerste grote en zeer goed fokkende kampioen. Beart staat nog steeds ter dekking in de Kraats.

Legendarisch is dat Hennie bij een kampioenschap traditiegetrouw zijn zweep metershoog het 20 meter hoge plafond van het WTC injaagt. Dat kon hij nu dus ook doen en dat gebeurde voor de laatste maal onder luid gejuich. Met de tranen in zijn ogen èn met die grote lach op zijn gezicht. Hij draagt het stokje vol vertrouwen over aan zijn neef Jasper van Manen en team. Kampioen worden en dan zo afscheid nemen. Hoe mooi kan het zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden