Ellen Bouter in haar atelier samen met Kees Heitink voor het project Shelter (foto:Doriet Willemen).
Ellen Bouter in haar atelier samen met Kees Heitink voor het project Shelter (foto:Doriet Willemen). (Foto: )

Kastanjeboom vertelt over Bennekomse vluchtverhalen

Door Doriet Willemen

Iedereen kan de komende tijd bij de grote kastanjeboom aan de Veenderweg komen luisteren naar Bennekomse levensverhalen. Verhalen over wat de inwoners in het laatste oorlogsjaar allemaal meemaakten. Vrijdag 10 januari om 16.00 is de officiële opening van het kunstwerk door wethouder Hester Veltman.

BENNEKOM - Precies 75 jaar geleden, in januari 1945, kwam vlakbij de grote kastanjeboom een V1 raket neer. De smederij van de familie de Nooij en alle huizen in de wijde omtrek gingen plat. Alleen de boom overleefde het wonderwel. Evenals de inwoners van Bennekom. Die waren namelijk twee maanden eerder op last van de Duitse bezetters allemaal geëvacueerd. Ook dat heeft de boom gezien: huisraad werd op karren geladen, mensen verzamelden zich want er heerste veel onzekerheid.

Toen de Bennekomse beeldend kunstenares Ellen Bouter over deze geschiedenis hoorde, voelde ze dat ze daar iets mee moest doen. Ze ging zich er verder in verdiepen en sprak met Kees Heitink, een plaatselijk historicus die veel informatie verzameld heeft over Bennekom in de Tweede Wereldoorlog. Hij selecteerde vervolgens negen verhalen uit brieven en dagboeken. Uit deze verhalen blijkt dat mensen de evacuatie allemaal anders beleefden. Sommigen waren erg bang om huis en haard achter te laten, anderen bereidden zich goed voor – voor zover dat mogelijk was binnen twee dagen-, weer anderen, zoals het meisje Lientje, zagen het als een spannend uitje. De verschillende verhalen zijn de afgelopen tijd ingesproken, meestal door familieleden van de mensen. Ze duren 1 tot 3 minuten en zijn vanaf vrijdag bij de kastanjeboom te beluisteren

Ellen Bouter heeft voor haar project de naam Shelter gekozen. "Shelter is het Engelse woord voor schuilplaats", legt ze uit. "De geëvacueerde Bennekommers moesten van de ene op de andere dag op zoek naar een veilig onderkomen. Het woord shelter wordt in het Engels ook gebruikt voor bolster, iets dat uitstekend past bij de kastanjeboom en bij de grote harsvormen waaruit het kunstwerk bestaat."
Van 10 januari tot 29 februari zal het kunstproject te zien zijn naast de Smederij aan de Veenderweg 36. De verhalen zijn overdag te beluisteren. Op 8 februari om 15.00 zal er bij de boom een gratis voorstelling zijn met zang, muziek en mime. Graag vooraf aanmelden: bouter.ellen@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden