Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Vreemd om met koeienletters overal scheldwoorden op te schrijven en nazi–tekens te gebruiken. Op zeilen langs de Eikelhof, op de sporthal van DVO, bij de Molenhoek, een stukje verder op de Edeseweg; het is overal te zien. Vroeger letten activisten meestal aardig op om hun dingen niet op privé-bezit te zetten maar zich tot algemeen bezit te beperken. Dat lijkt in de normen en waarden die ze zich nu aanmeten ook alweer van de baan.
In het dorp een kleine terugkeer van de MAVO Vossenvelde. Compleet met het beroemde muurtje. Via Oud-Bennekom kun je je geloof ik zelfs aanmelden om, net alsof, nog even op het muurtje te staan of te zitten. Als je een foto instuurt, zetten ze m er op. Allemaal in het Bennekoms kamertje, helemaal rechts van Albert Heijn. Het zonneveld achter Nergena komt toch dichterbij. Zoals voorspeld is de Edese politiek enthousiast. Hen wordt met een niks kostende actie van de WUR op Edes grondgebied een aardig hussie zonnepanelen aangeboden. Klimaatdoelen halen. Nu maar hopen dat , mocht het gebeuren, niet vergeten wordt dat de natuur eronder er ook bij hoort. En of er straks nog meer van die velden in Kraats en Binnenveld gaan komen? Wie weet. Bomenkwekers waren er ook welkom. 'Als ze maar betalen', denken mensen vaak. Daarna begint het overdenken van de zonde.

Na het boerenprotest van eind vorig jaar bedacht ik me dat trekkers gewoon te hard over de Van Balverenweg kunnen rijden zonder dat ze een bekeuring riskeren. Dat komt omdat ze geen nummerbord hebben. Gek eigenlijk denk ik dan zelf als boerenmens. Een auto die in het weiland rijdt heeft toch meestal ook een nummerbord? Al vaak heb ik alle lezers en lezeressen van het Bennekoms Nieuwsblad een gelukkig nieuwjaar mogen wensen. Nu ook weer. Al sinds 2003 sta ik maar op de tram te wachten. En in die tussentijd kwam er van alles langs en voorbij. Vele zijtuinen werden volgebouwd en ook hoogbouw heeft intree gedaan. Auto's staan liever langs de weg dan op het eigen erf. Minder ruimte. Desondanks zijn we gek met het dorp. Houden zo!

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten