Een warme overdracht: Henk Gijsbertsen heeft veel tijd om zijn opvolgster Marijke de Vos gedegen in te werken,
Een warme overdracht: Henk Gijsbertsen heeft veel tijd om zijn opvolgster Marijke de Vos gedegen in te werken, (Foto: )

70 jaar lid van de HVOB en dan…

Door Wout Schotsman

Henk Gijsbertsen is bijna 90

In het Kijk en Luistermuseum is een wat verborgen trap. Henk Gijsbertsen gaat me voor. Het is een lastige trap. Hij houdt zich aan beide kanten vast en gaat dan in hoog tempo naar boven. Zonder te hijgen doet hij op het overloopje de deur open en daar is het dan: het documentatiecentrum van de Historische Vereniging Oud Bennekom! Marijke de Vos zit er al klaar.

Bennekom. "Kijk", zegt hij, "dit is de eerste foto die we gaan gebruiken". Op het computerscherm staat een foto van een boerderijachtige woning, met een ophaalput. Bij de put staat een deftige dame die een emmer water omhoog takelt. "Aan de bevolking van Bennekom zullen we elke 2e woensdag van de maand via het Bennekoms Nieuwsblad een foto voorleggen, met de vraag wie er iets van kan vertellen. Van deze foto willen we graag weten waar die woning stond en wie die mevrouw is."

Henk Gijsbertsen

Henk Gijsbertsen is in 1950 op zijn 19e lid geworden van de op 8 maart 1946 opgerichte Historische Vereniging Oud Bennekom. Hij had al wel eerder lid willen worden, maar volgens de statuten moest je 18 zijn… In 1969 werd hij bestuurslid en bleef dat tot 1998. Daarna werd hij de beheerder van de fotoafdeling. Hoe maak je een archief van zowat 10.000 foto's toegankelijk? Tegenwoordig kan dat door te digitaliseren. Inmiddels heeft hij 6.800 foto's geregistreerd. De rest laat hij over aan Marijke de Vos die hem in 2021 zal opvolgen. Op 8 maart 2021 bestaat de HVOB 75 jaar en dat lijkt hem een mooi moment om het wat kalmer aan te gaan doen. Bovendien is er dan een ruime tijd voor een warme overdracht.

Marijke de Vos

Als je 70 jaar actief lid bent van een vereniging dan zit er een enorme hoeveelheid kennis in je hoofd. Een Historische Vereniging ziet zoveel kennis natuurlijk niet graag verdwijnen. "Ik heb een jaar de tijd om zoveel mogelijk kennis uit zijn hoofd te halen," lacht Marijke de Vos. Zij is 9 jaar bestuurslid geweest en zal nu graag als toekomstig Hoofd Documentatiecentrum het werk van Henk Gijsbertsen overnemen. Haar beroep was bibliothecaris. Ze is het dus gewend spullen te registreren en op te bergen zodat ook anderen die kunnen terug vinden. Net als Henk komt ze uit een Bennekomse familie, maar zoveel informatie als hij in zijn hoofd heeft…. "Goed archiveren is het mooiste wat er is'" zegt ze.

Vraagtekens

Foto's archiveren waarvan je niks weet, is niet zo gemakkelijk. Daar hebben er er nogal wat van. Ze denken dat er wellicht Bennekommers zijn die de foto herkennen, wellicht zelfs in een oud foto-album hebben zitten en er wat van kunnen vertellen. Elke 2e woensdag van de maand zal zo'n foto in het Bennekoms Nieuwsblad gepubliceerd worden. Wie weet hoeveel informatie op die manier beschikbaar komt! Stiekem hopen ze erop dat op deze manier ook nog meer foto's en verhalen van Bennekoms historie in het bezit van de HVOB komen!

Meer berichten