Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Met volle kracht gaan we op de kerstdagen aan. In het dorp gaan de auto's af en aan. Grijs Bennekom duwt als het kan met vier handen tegen de ontgrendelde supermarktkar aan. De winkels zijn in vol bedrijf. Nieuw in Bennekom is een groentezaak daar waar heel vroeger de kwekerij van Nagtegaal zat, met een keuze alsof er een vliegtuig is uitgeladen. Tijdens de kerstmarkt namen al veel nieuwsgierigen even een kijkje. Wie vindt dat ergens anders het eten leuker is kan elders terecht. Bij familie of anders bijvoorbeeld op chinees buffet midden in dorp. Zo komt het op 't oog niemand wat te kort. En wie dat wel doet, zie je weinig op de voorgrond.

De 15e Kerstmarkt voltrok zich volgens de vaste maar gezellige patronen. Vrijdagavond donker en zaterdag gewoon licht. Gelukkig niet zo druk dat je niet meer kon lopen en van iedereen die deelnam heel veel goede wil. De toch kleine groep die dit allemaal bedenkt en organiseert, en daarmee het hele dorp op een meer dan gemoedelijke manier in beweging krijgt, mag de hoge hoed wel van een pluim voorzien. Voor het overvleugelen door de commercie, zoals in de Heideweek heel gewoon, is bij deze Bennekomse Dickensmarkt heel wat minder ruimte. Ook het opvallen door er te zijn is wat minder belangrijk als je de Kerstmarkt met de Vlegeldag vergelijkt. Misschien herinner je je nog het halve B&W college dat, druk selfies makend, midden op het Kerkplein met zichzelf stond te praten, vlak voor de Gouden Vlegel.

Ook de kerstmannen- en kerstvrouwenloop op zaterdagochtend bracht voor veel mensen plezier. Vooraf al zag je hele gezinnen met allemaal dezelfde witte puntbaard en vrolijke gezichten naar het dorp toe komen. Of de kerstpakken ook keurig voor 'fair trade' lonen gemaakt zijn kon ik helaas niet uit het lipje halen. De winst van het hele project is in ieder geval voor een goed doel.

Als boerenmens die op de tram moet wachten mocht ikzelf deze keer weinig meedoen aan het feestgedruis. Achter het plastic van de drankenhandel en met een reclamebord bovenop de rails was bescheidenheid deze keer de regel.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden