Zaterdagmorgen hollen of wandelen er een paar honderd Kerstmensen over de Dickens Fair, voor drie goede doelen.
Zaterdagmorgen hollen of wandelen er een paar honderd Kerstmensen over de Dickens Fair, voor drie goede doelen. (Foto: )

Dickens Fair en Kerstmensen

Door Wout Schotsman

Op 13 en 14 december in Bennekom

De Dickens Fair is bekend en vertrouwd en daarom gaan de bewoners van Bennekom en omstreken er elk jaar massaal naar toe. Maar ook omdat er altijd verrassingen zijn. Zo kun je op zaterdag 14 december zo maar een paar honderd Kerstmannen in het dorp zien. Nee, fout: het zijn niet alleen mannen, ook vrouwen en kinderen. Dus om keurig politiek correct genderneutraal te blijven, hebben we het over Kerstmensen.

Om 10.00 uur starten ze in het Bart van Elstplantsoen: allemaal deelnemers aan de Rotary Santa Run, die een rondje gaan hardlopen of wandelen voor 3 goede doelen: de Dickens Fair, de Nierstichting en het Bennekomse Mooi Leven Huis. Daarna worden voor de goede doelen ook nog banketstaven en warme chocolademelk verkocht. Zaterdagmorgen dus ruim baan maken voor de enthousiaste Kerstmensen! Er zijn vrijdag en zaterdag bijzondere gasten. Omdat het de 15e Dickens Fair is, komen Jozef en Maria persoonlijk naar Bennekom. Er is voor hun geen plaats in de herberg, wel in de stal.

Goede doelen

De Dickens Fair vindt het prachtig dat de Santa Run als het ware als onderdeel van de Dickens Fair plaatsvindt. De Dickens Fair is een langgerekt evenement: Vanaf het Van Slootenplein tot en met het Bart van Elstplantsoen. Ook in het plantsoen staan kramen, de broodoven is er, de Kerstman (niet één van de Kerstmensen, maar een echte Kerstman) zit er, er is een fotomomentje en er is een snowboardsimulator. De ongeveer 100 kramen zijn niet alleen maar gezellige commerciële aanbieders, maar er zijn ook heel wat kramen die actief zijn voor goede doelen. Die kunnen in deze tijd van het jaar een extra reden zijn om royaal de beurs te trekken voor degenen die zich dat kunnen permitteren, veelal ten bate van degenen die zich dat niet kunnen permitteren, of hulp kunnen gebruiken.

Op zaterdagmiddag zijn de 'Pipes en Drums' weer in het dorp. Dan is er ook een ballonnenclown.. Leuk voor bezoekers die er met kinderen of kleinkinderen zijn. Natuurlijk is er weer overal muziek en zang: 37 optredens van koren, op allerlei plaatsen in het centrum, in de muziektent, in de Oude Kerk! Waarschijnlijk zingen ze extra enthousiast omdat het de 15e Dickens Fair is.

Het derde lustrum

Het derde lustrum al weer! Dat wordt gevierd natuurlijk: op vrijdagmiddag, tussen 14.30 en 15.00 uur, opent de burgemeester de Dickens Fair door een 15 meter lange taart aan te snijden en uiteraard om te genieten van het eerste stukje. Daarna wordt de taart verdeeld onder de bezoekers, zo lang de taart strekt. Dan nog en kop hete thee erbij... dat zal de warme gevoelens nog versterken.

Als op zaterdagmiddag de Dickens Fair afgelopen is, dan is het feest nog niet klaar. De kerstbomen die de marktkramen hun Kerstsfeer bezorgden, zijn dan op het kerkplein te koop, tegen een speciale prijs voor wie nog geen kerstboom heeft : 5 euro !

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden