Foto:

Grootmeester Dgebuadze wint Albert Heijn Schaaktoernooi

In de eerste drie ronden van het Albert Heijn Schaaktoernooi in Bennekom, vielen weinig verrassingen te noteren. Wel moest een van de latere prijswinnaars Andrey Orlov in ronde 2 een halfje afstaan aan Tim Grutter. Ook merkte IM Roman Tomaszewski toen al dat het toernooi best sterk was bezet. Hij begon met 1 uit 3 waaronder verlies tegen Paul Keres speler Kaj Söderberg. Local hero Hotze Hofstra dolf in ronde drie het onderspit tegen grootmeester Alexander Dgebuadze.

BENNKOM - Voor enige commotie zorgde het uitvallen van de computer in ronde twee. Maar door het verschuiven van de pauze en heel snel overtypen van de spelers, indelingen en uitslagen in de reserve computer bleef de vertraging bepern deze werd later ook weer keurig ingelopen.

In ronde 4 moest ook Dgebuadze een half punt afstaan en wel tegen internationaal meester Piet Peelen. Hofstra liep tegen zijn tweede nederlaag op rij aan tegen Tim Grutter en moest zijn ambities even op een lager pitje zetten. In ronde 5 stond de topper tussen Orlov en Dgebuadze op het programma. Willen grootmeesters tegen elkaar de strijd nog wel eens ontlopen, hier was dat zeker niet het geval. Dgebuadze won en ging daarmee samen met Peelen, die van de tot dan opvallend sterk spelende Grutter won, aan de leiding. In ronde 6 won Orlov van Peelen en dit bood Dgebuadze dree kans een punt voorsprong op de rest te nemen. Hij moest echter een halfje afstaan aan de jonge Katharina Ricksen. Het was dus nog spannend met een ronde te gaan. Dgebuadze met 5 punten werd op de voet gevolgd door Orlov, Peelen, de sterk spelende Grutter en de verrassende Ricksen met 4,5.

Rembrandt Bruil won in ronde 6 het BSV onderonsje van Hotze Hofstra en was daarmee op weg om beste Bennekomse speler te worden. In de laatste ronde wist Grutter tegen Dgebuadze zijn tweede grootmeester op remise te houden en omdat Orlov en Peelen wonnen eindigde er drie bovenaan. op onderling resultaat werd Dgebuadze dit jaar de toernooiwinnaar, gevolgd door Orlov en Peelen. Door zijn laatste ronde te winnen eindigde Bruil samen met Grutter op plek 4. Katherina Rickert wist ondanks het verlies in een spannende partij tegen Orlov de jeugdprijs voor groep A en B in de wacht te slepen.

Eindstand groep A

1. Dgebuadze (GM)

2. Orlov (GM)

3. Peelen (IM)

Groep B

1. Vos

2. Preuter

3. De Keijzer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden