BSV won in Winterswijk met 5,5 -2,5.
BSV won in Winterswijk met 5,5 -2,5. (Foto: )

BSV Bennekom telt na zege in Winterswijk weer mee

Na de zwaarbevochten remise van enkele weken terug tegen de hoofdmacht van Winterswijk, waren nu de reserves aan de beurt. De mannen van teamcaptain Kreeft hadden er zin in en dat leverde een aantal gedenkwaardige partijen voor de toeschouwers op. En met 5.5-2.5 een dikke zege voor Bennekom.

BENNEKOM – Het begon bij Hotze Hofstra die met wit op bord 3 een model partij opleverde. Pion h4, h5 naar de zwarte koning, dame, torens en paarden erbij en vervolgens de zwarte stelling kraken. Hofstra had er alleen de extra 30 seconden per zet voor nodig om het punt te incasseren.

Benno van der Veen speelde op bord 7 met wit een wat tamme remise. Noël Bovens daarentegen speelde op bord 8 een puike partij met zwart. Toen zijn tegenstander zijn damvleugel verzwakte was Bovens er als de kippen bij om een pion te winnen en het vervolgens op de koningsvleugel af te maken.

Kopman Rembrandt Bruil had aan een klein openingsvoordeeltje genoeg om de tegenstander langzaam van het bord te manoeuvreren en ook Martijn Bakker op bord twee wist te winnen. Bakker speelde de opening wat tam, had wat minder kunnen komen te staan, maar kon, toen zijn tegenstander een algehele ruil aanging, een pion winnen. Het kostte daarna nog wat meer moeite dan nodig was, maar uiteindelijk wist Bakker de extra pion te verzilveren.

Martin Markering speelde op bord 4 de opening niet optimaal. Er zat een enorm lek in zijn offercombinatie en de stukken konden in het doosje. De eerste Bennekomse nul was een feit.

Op bord 6 deed Ed de Beule het vervolgens beter. Hij pakte een pion in de opening en zijn tegenstander zag die pas heel laat weer terug en wel ten koste van een loper. De Beule speelde het grootmeesterlijk en wist een onontkoombaar matnet op te zetten.

De spectaculairste partij was die op bord 5 waar Martijn Pauw met wit duidelijk beter uit de opening kwam. Als een donderslag bij heldere hemel offerde zijn tegenstander een dame. De witte koning stond bloot aan allerlei dreigingen met toren, loper en paard en kon geen kant uit. Toch wist Pauw zich uiteindelijk te ontworstelen door de dame terug te geven en met twee kwaliteiten voor had hij weer alle kans voor de winst te gaan. Zijn tegenstander had wel een overschot aan pionnen en het bleef enorm ingewikkeld. Uiteindelijk volgde Pauw niet het juiste plan en de h-pion van zijn tegenstander was op een gegeven moment niet meer te stoppen. Dat bracht een 5,5 -2,5 overwinning op het bord.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden