Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Door het Bennekomse Boertje

Het dorp ligt in een bed violen. Allemaal met de hand erin gezet door de Gert Adams en zijn ploeg. Gewoon omdat ze het leuk vinden dat de boel er een bietje aardig uitziet. Datzelfde leuk geldt voor de feestverlichting, vroeger kerstverlichting geheten, die denk ik deze week wel zal worden opgehangen.
Jammer nieuws is dat De Brasserie er mee op gaat houden in Bennekom. Het schijnt dat het gebouw niet langer beschikbaar is. Schuin daar tegenover zijn nu bijna de laatste hobbels genomen om van de gymzaal een brandweerkazerne te maken. Een aardige uitbreiding voor de brandweer als je het vergelijkt met de kazerne van nu.
Van de vroeger zo gezellige MAVO Vossenvelde is alleen de beukenheg rondom de school nog zichtbaar. Daarbinnen wordt druk gebouwd, een verdieping hoger dan vroeger de school en zeker op de Pasteurlaan en de Robert Kochlaan een stukkie dichter bij de weg. De grond waar de bijgebouwen stonden, op de school 'de overkant' genoemd, is opgedeeld in vier vrijstaande huizen, villa's bijna. Of de woonruimte die in plaats van de school komt straks bereikbaar wordt voor iedereen, net zoals de MAVO vroeger, gaan we nog zien. In ieder geval komen de oude letters 'Vossenvelde' er terug. Die zijn nog bewaard gebleven.

In november 1944 was Bennekom geëvacueerd. In het dorp woonde geen enkele Bennekommer meer. In De Kraats bijna niet, want sommige boerderijen bleven, met toestemming, gewoon bewoond. Op 23 november 1944 ontplofte de molen 'Onze Rika', op de hoek van nu de Commandeursweg en de Hoogakker. In het overgebleven deel van de oude molen, het bovenstuk werd er al eerder afgehaald, lag een enorme berg Duitse munitie. De ontploffing kostte een hoop Duitsers het leven maar dus geen enkele Bennekommer. Bij de molenplek ligt sinds een paar jaar een stuk molensteen van toen en er staat een hevig informatief informatiebord van Oud-Bennekom over beide vroegere molens in Bennekom. Want er was er nog één, op de nu Molenkamp. Als zometeen op 15 november de rotonde klaar is krijgt ook dat bord weer een mooie plek. Het is nu even in de opslag.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden