Het team van Novita. Ze noemen zich de Novitanen. V.l.n.r. Suzan, Lenie, Ruben, José en Sandra.
Het team van Novita. Ze noemen zich de Novitanen. V.l.n.r. Suzan, Lenie, Ruben, José en Sandra. (Foto: )

Novita: nu nieuw en toch vertrouwd

Door Wout Schotsman

Dertien jaar geleden was het een schok: Novita was overgenomen door Jaap en Ria Dillen! Wat zal het worden? Novita bleef een echte dorpswinkel, maar kreeg wel stadse allure. En had succes! In die dertien jaar zal toch elke Bennekommer wel eens bij Novita binnen zijn geweest… Nu hebben Jaap en Ria 'hun' Novita verkocht. Wat zal het nu worden?

BENNEKOM - Toen Jaap en Ria de winkel verkochten, veranderde er zo langzamerhand wel wat. Daar merkten de klanten vrij weinig van. Ja, het kassasysteem veranderde. Ach, een kwestie van mee leren omgaan. Jaap en Ria waren lid van de inkooporganisatie Libris. De winkel werd verkocht aan de boekhandelgroep De Kler. Die begon in 1876 met één winkel en heeft er nu elf, waaronder boekhandel Kniphorst in Wageningen. Met elf1 winkels ben je groot genoeg om zelf een soort inkooporganisatie te zijn.

Blij met aanpassingen

Ruben Hofma is de nieuwe winkelbeheerder en vertelt wat er verandert. Boeken bestelt hij nu via de centrale inkoop van De Kler. Daar bekijkt men welke boeken en genres op de interesse van Bennekom mogen rekenen. De cadeau-artikelen komen voortaan ook via De Kler, maar Novita mag wel zelf keuzes maken. Er zullen er wat vernieuwingen zichtbaar worden. De kinderboekenhoek wordt leuker, er komt wat ruimte bij (van de voormalige pinautomaat!), de wenskaartencollectie wordt iets aangepast, er komt een zitje voor de klanten, het assortiment spellen en legpuzzels wordt groter. Ruben vertelt het bijna juichend. Hij is ervan overtuigd dat de klanten er blij mee zullen zijn.

Voor Ruben Hofma is het een jongensdroom: zijn eigen winkel! Pas 27 jaar en manager van een boekwinkel… Na zijn studie journalistiek aan de CHE in Ede had hij diverse journalistieke baantjes op literatuurgebied en hij werkte jaren bij Boek en Buro in Ede. Ooit maakte hij een praatje met Jaap Dillen. Het klikte meteen. Een hele tijd later benaderde Jaap hem of hij nog steeds interesse had en dat hij manager kon worden. Dat hoefde Jaap geen twee keer te vragen! Ruben heeft niet de illusie het beter te doen dan Jaap en Ria. Wel is hij zeer gemotiveerd om het minstens erg goed te doen, samen met de 4 dames. Hij is blij dat 2 dames ruime ervaring hebben in de winkel en dat hij nog veel van hen kan leren. Hij gelooft sterk in samen organiseren van wat je wilt bereiken. Hij wil de maatschappelijke betrokkenheid van Jaap en Ria handhaven, samenwerken met het Bennekomse verenigingsleven en aandacht geven aan lokale schrijvers.

De toekomst van Novita

Samen met de vier dames wil Ruben de Bennekomse klanten de best mogelijke service blijven geven. Soms best anders dan Jaap en Ria het zouden doen, maar de ambitie is dezelfde: een echte dorpswinkel, waar je je klanten kent, met stadse allure en een op de Bennekomse klant toegespitst assortiment. En op de vele klanten uit de regio natuurlijk!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden