Met grote machines wordt het huttendorp van het Bennekomse Kinderdorp afgebroken. Symbool voor de Stichting Kinderdorp Bennekom?.....
Met grote machines wordt het huttendorp van het Bennekomse Kinderdorp afgebroken. Symbool voor de Stichting Kinderdorp Bennekom?..... (Foto: )

Wordt het Kinderdorp afgebroken?

Door Wout Schotsman

Op zoek naar nieuwe voorzitter

Nergens anders in Nederland wordt een 'huttendorp' georganiseerd waar een week lang meer dan 1.500 kinderen niet alleen bezig kunnen zijn met hutten bouwen, maar ook met tal van andere activiteiten. Het 50e Kinderdorp komt er zo langzamerhand aan. Wat is er veel veranderd in die halve eeuw! Kan zo'n activiteit nog wel in de toekomst? We praten erover met de voorzitter, Marjolijn van Roekel.

BENNEKOM - Marjolijn is zeven jaar bestuurslid, waarvan drie jaar als voorzitter. Onlangs heeft ze aangegeven te willen stoppen. Het is steeds lastiger te combineren met andere dingen in haar privéleven waar ze ook graag van wil genieten. Legt het Kinderdorp dan zo'n groot beslag op je vrije tijd? Nou nee, niet het hele jaar door, maar je bent wel elk jaar twee weken fulltime ermee bezig, tijdens de opbouwweek en tijdens de Kinderdorpweek zelf.

Kinderdorp is niet meer zo maar een leuk feestje organiseren voor de kinderen. In die vijftig jaar veranderde de maatschappij. De kinderen – én de ouders! – zijn anders dan toen. Hogere verwachtingen, hogere eisen, andere betrokkenheid, andere kijk op aansprakelijkheid. Regelgeving, ook al in verband met de omvang van het evenement, is enorm toegenomen. Bestuursleden én vrijwilligers kijken anders tegen de klus aan dan vroeger. Besturen, dus bestuurservaring, is steeds belangrijker geworden. Is het organiseren van het Kinderdorp dan niet leuk meer? Jazeker wel! Hartstikke leuk! Vooral de Kinderdorpweek zelf. Kinderen die genieten, die plezier hebben. Kinderen die van heinde en ver naar het Bennekomse Kinderdorp komen Een activiteit om trots op te zijn. Maar het vraagt van bestuursleden meer 'besturen' dan vroeger. Daarom is enige bestuurservaring wenselijk. Diversiteit in leeftijd is ook plezierig. Een paar jonge pensionado's met veel ervaring en veel tijd erbij… Geweldig! Naast zeer gewaardeerd jong enthousiasme en ongeduld, graag ook enige bezadigdheid, en vooral gerichtheid op het gemeenschappelijke doel, die belangrijker is dan persoonlijke standpunten…

Ging het niet allemaal lekker dan de laatste jaren? Ja zeker wel! Kijk maar naar de resultaten. Elk jaar weer meer dan 1.500 gasten per dag, veel plezier, geen brokken en binnen de financiële grenzen. Maar soms ging dat wel wat moeizaam. Er zijn overigens nog enkele bestuursvacatures. Het positieve daarvan is de kans op vernieuwing en versterking. Bennekom is altijd trots op het Kinderdorp. De verantwoordelijkheid daarvoor moet dan ook maar uit de regio Bennekom komen. Er zijn duizenden mensen die ooit zelf het Kinderdorp bezochten en nu zelf kinderen of zelfs kleinkinderen hebben. Daar moeten voortreffelijke bestuurskandidaten bij zitten!

Het bestuur wil graag een 'warme' overdracht van bestuurstaken, zodat nieuwe bestuursleden gedegen ingewerkt kunnen meedoen aan Kinderdorp 2020. Informatie vragen en aanmelden via: voorzitter@kinderdorp.nl of telefonisch: 06 1260 4618.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden