Teunis Bunt in actie.
Teunis Bunt in actie. (Foto: )

Teunis Bunt verovert koppositie

Na zes ronden in de interne competitie van de Bennekomse Schaakvereniging gaat Teunis Bunt aan de leiding, gevolgd door John Riksen en Noël Bovens. Volgende week maandag is er geen reguliere competitie, maar worden Rapid partijen gespeeld

BENNEKOM – Het was een heftig avondje deze ronde. Geen salonremises, geen vreedzaam geschuif, maar strijd op alle borden.

De partij tussen Teunis Bunt en Jan Wouters duurde slechts vijftien zetten. Na de opening leek er niet zoveel aan de hand, maar na een passieve loperzet bleek de zwarte stelling ineens niet meer te redden. Wouters wachtte het eindspel met enkele pionnen minder niet meer af en gaf op.

Niet zo lang daarna won Jaap van Donkelaar met zwart van de jonge speler Onno Koreneef. Die speelde niet slecht, maar Van Donkelaar had druk op de zwarte koning en hield daaraan enkele pionnen over. Daarna was het eindspel niet zo moeilijk meer.

Michael Issa en Hans van de Weteringh speelden een interessante partij die lang op remise leek af te stevenen, maar het eindspel was lastig. Toen alle stukken geruild waren bleek het pionneneindspel niet te houden voor Michael. Hans harkte bekwaam het punt binnen.

Aan het topbord zat Noël Bovens met wit tegenover Hotze Hofstra. Die bood een kwaliteit aan, maar dat offer werd niet geaccepteerd. In plaats daarvan pakte Bovens enkele pionnen. Hofstra leek nog tegen kansen te hebben, maar na een breekzet met een pion kreeg Bovens een gewonnen stelling, die hij daarna omzette in winst.

Albert Smit was na vijf maanden weer present en zaagde meteen planken van dik hout. Hij offerde tegen Rinus van der Molen met zwart een toren op b7, waarna de zwarte koning behoorlijk op de tocht kwam te staan. De witte stukken konden steeds schaak geven op de open lijnen en diagonalen. Toen Van der Molen ook nog een toren verloor, gaf hij op.

Ook Joop de Bruin en Hans Gillet speelden een interessante partij. In het begin ging die gelijk op, maar na een fout van De Bruin kreeg Gillet twee verbonden vrijpionnen. Later won hij nog een kwaliteit en ten slotte maakte hij het fraai af met een combinatie over de f-lijn, die een dame opleverde.

René Bakker had met wit een pion minder tegen Martin Maasse, maar daarvoor had hij wel druk. Bakker had meer manoeuvreerruimte, maar moest wel nauwkeurig spelen: als de zware stukken geruild zouden worden, bleef er een eindspel met ongelijke lopers over, dat waarschijnlijk remise zou worden. Toen Bakker de druk nog verder opvoerde maakte Maasse een fout, waarna het ineens uit was.

Van Oosterwijk had twee pionnen minder, maar maakte het zijn tegenstander knap lastig. Die had ook nog minder tijd. Uiteindelijk vond Alting niet het winstplan en om toch maar het halve ei naar huis te gaan in plaats van met de lege dop, bood hij remise aan, wat door Van Oosterwijk meteen werd geaccepteerd.

Meer berichten