Adrie Arendsman exposeert van 2 t/m 17 november in Villa Erica, met haar expositie Never for ever.
Adrie Arendsman exposeert van 2 t/m 17 november in Villa Erica, met haar expositie Never for ever.

Nieuwe Kijkdoos-tentoonstelling

Door Wout Schotsman

Hoe komen boeiende exposities tot stand? Soms gewoon door een toevallige ontmoeting. Kees Kuiphof van de tentoonstellingscommissie van De Kijkdoos was aanwezig bij de opening van de expositie van Juul Kortekaas. Daar kwam hij in contact met kunstenares Adrie Arendsman. Hij maakte een afspraak voor een gesprek met haar in haar atelier in Enschede. Daar ging hij, zoals hij zelf zegt, 'helemaal plat voor schilderijen en keramiek'!

BENNEKOM - 'Haar werk is niet zo gemakkelijk toegankelijk', vertelt Kees Kuiphof, 'maar in Enschede had ze een prachtig verhaal, waaruit bleek dat ze precies weet wat ze wil. Ze gaf ook aan graag in Villa Erica te willen exposeren en het dan leuk te vinden een gesprek te hebben met de bewoners van het Ericapark.
Besloten werd een dergelijke bijeenkomst voor leden en andere belangstellenden te organiseren. Op donderdag 14 november wordt een gesprek met de kunstenares gehouden, omlijst door muziek van Hannah Degenaar (viool) en Victor Bense (piano). Kees Kuiphof had een voorgesprek met Adrie Arendsman, samen met psycholoog Frans Wiersma, die een interview zal hebben met de kunstenares. De toegang is gratis voor leden. Niet-leden betalen 5 euro.

Adrie Arendsman werd in 1941 geboren in Enschede, dichtbij de wijk Roombeek, die bekend werd door de vuurwerkramp. In die wijk, dichtbij de plek waar ze opgroeide, liet ze 'Het Arendsmanhuis' bouwen. Hier leeft en werkt ze. Op de begane grond heeft ze haar atelier, op de eerste verdieping haar tentoonstellingsruimte en op de tweede verdieping haar woning. Vanaf de daktuin heeft ze een prachtig uitzicht over de stad. Een reusachtig kunstwerk, een door Adrie zelf ontworpen glasapplicatie, maakt het huis bijzonder.

Op haar 48e ging ze naar de kunstacademie waar ze afstudeerde in de disciplines schilderen, grafiek en ruimtelijke vormgeving. Adrie maakt schilderijen en keramiek-objecten, maar ook grote objecten en installaties in de openbare ruimte. Zo maakte zij het herdenkingsmonument voor de Brandweerlieden die overleden tijdens de vuurwerkramp: vier helmen , elk met een ladder naar de hemel.

De Kijkdoos-expositie toont schilderijen van Adrie Arendsman en een fraaie collectie keramiek. Ze zegt zelf: 'Je zou kunnen zeggen dat al mijn werken het thema 'jeugd en zelfportret' lijken te hebben. De verwondering staat daarbij altijd centraal'. Zij heeft een warme interesse voor muziek, toneel, film en klassieke en moderne literatuur. Zij schrijft ook poëzie en zegt zeer geïnspireerd te zijn door het gedicht 'Confetti' van Vasalis: Al mijn gedachten zitten binnen en met hun voorhoofd aan de ruit van al mijn ramen, van onderen tot boven gedrongen, kijken zij mismoedig uit.

De Kijkdoos-expositie met werk van Adrie Arendsman is in Villa Erica van 2 t/m 17 november 2019 en geopend van vrijdag t/m zondag 13.30 – 17.00 uur. Opening: op 2 november, om 15.00 uur, door burgemeester Verhulst.

Meer berichten