Het Bennekomse Boertje.
Het Bennekomse Boertje. gertbudding.nl

Uit de dorp

29 juni 2022 om 08:41 Overig

In 2006 verscheen er een verjaardagskalender met sprekende foto’s van twaalf bekende Bennekommers. Tegelijk werden er in dorp banieren opgehangen met de kalenderprenten van al die dorpsgenoten met een bijzonder verhaal. Ook op de plek werd een bietje gelet. 

Door het Bennekomse Boertje

Zo hing Maarten van de Bent, bekend van de ‘Pegasus-crossing’, pal voor z’n eigen boekwinkel; An Snetselaar in de buurt van haar eigen supermarkt en Lavinia Meijer daar waar de muziek het meest klinkt, voor de toren van de Oude Kerk. Sindsdien is er een traditie ontstaan van steeds andere en bijzondere Banieren. Het werd een gewoonte. En nu, ruim vijftien jaar later bestaat het nog. Genieten van die vrolijke kinderkunst die aan de palen bij de winkels hangt en de boel opfleurt. Menig opa en oma zijn er in stilte apetrots op!

Vandaag vroeger was het op 29 juni de verjaardag van Prins Bernhard. Van de Prins Bernardlaan. Voor onze Prins Bernhardlaan werd indertijd een heel deel Strooijweg opgeofferd. Er bleef maar een iel kort stukje van over. Want tot Prins Bernhard kwam, liep de Strooijweg liep helemaal door tot de Selterskampweg. De Julianalaan bestond al wel. Bennekom werd vanaf 1930 naar het oosten groter, en met het over de akkers richting dorp kijken vanaf de Selterskamp raakte het gedaan. ‘Strooijweg’ stond misschien ook wat minder sjiek als ‘Prins Bernhardlaan’. Wie zal het zeggen. De Prins werd dus met een kunstgreep in de buurt van Juliana gebracht.

Oud-Bennekom bemoeit zich tegenwoordig ook al met de begraafplaats in Wageningen las ik. Ze willen een graf bewaren met de resten van A. C. van Daalen er in. De man van de koepel op de Hullenberg. Op de achtermuur er van lees je het nog. Zonder hem hadden we die koepel niet gehad. En dan mis je wel wat Bennekoms, zeg nou zelf. 

De gemeente heeft om leuk te doen een prijsvraag zonder goeie prijzen bedacht voor de snelle fietsroute waar geen Bennekommer op zit te wachten. Net doen of het fijn en vrolijk wordt, is nu de opdracht voor de afdeling beeldvorming op het raadhuis. ‘Jaagpad’ en ‘A12B’ dekken beide de lading. 

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen…

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie