De Opella-groep 'jonge mensen met dementie' Bennekom, heeft een kruidentuin ingericht. Jan wijst aan waar de Oostindische kers staat.
De Opella-groep 'jonge mensen met dementie' Bennekom, heeft een kruidentuin ingericht. Jan wijst aan waar de Oostindische kers staat. (Foto: )

Jonge mensen met dementie

Door Wout Schotsman

Jan popelt om de kruidentuin te laten zien. Hij heeft geholpen met de inrichting, samen met Gerrit en Wim en Tjipke. "Kijk daar staat de Oostindische kers. We hebben ook tijm en peterselie en lieve vrouwebedstro. Als we soep eten dan plukken we hier de kruiden en die gaan er dan in."

BENNEKOM - Op het (digitale) briefpapier van Opella staat 'Begeleiding Volwassenen Zorgpunt Bennekom.' Als volwassenen begeleid moeten worden, dan zal daar wel een reden voor zijn. Inderdaad, het gaat om een groep 'jonge mensen met dementie', die twee keer in de week van 10 tot 4 bij elkaar komt in het Zorgpunt in Bennekom. Een van de begeleidsters, Wilma van de Pol, vertelt dat ze graag willen dat deze mensen 'gewoon mee doen'. Dat kan meestal ook prima en je kunt er uitstekend een goed gesprek mee hebben, maar als ze weer naar huis gaan, weten ze soms de weg niet meer.

Ondertussen heeft Jan mij minstens viermaal gewezen waar de tijm staat. Vervolgens vertelt hij helder dat Opella het goed vond dat ze met elkaar het stukje grond tussen het Zorgpunt en de Wilhelminaschool als kruidentuin zouden inrichten. Maar dat moesten ze dan wel grotendeels zelf regelen. Opella heeft geïnvesteerd in bestrating en plantvakken. De begeleidsters hebben geholpen sponsors te zoeken. Met bonnen van Ede Doet zijn de kruiden gekocht. De Rabobank zorgde voor de zespersoons picknickbank. Professionele begeleiding kregen ze van het echtpaar Mastenbroek dat aan de Elterse Hof met de buurt een bloementuin heeft aangelegd.

Deze zomer hebben ze heel wat emmers water naar de tuin moeten dragen. Dank zij de apotheek en de Rabobank is nu een buitenkraan aangelegd. Volgend jaar kunnen ze sproeien! Ze willen graag dat hun tuin een soort buurttuin wordt. Daarom zoeken ze contact met de Wilhelminaschool. Ze denken dat het leuk zou zijn om in de tuin een mini-bieb te plaatsen, waar kinderen van de Wilhelminaschool kinderboekjes kunnen lenen. En misschien kunnen ze ook wel eens een klas kinderen ontvangen om te vertellen van de tuin. Voor zo'n kastje is wel geld nodig. Ze hopen dat veel mensen de Ede Doet-bonnen willen doneren, zodat ze de materialen voor het kastje kunnen aanschaffen.

De Edese leden van de groep hebben de Ede Doet – bonnen al meegebracht. De Bennekommers krijgen die binnenkort. Jan en Gert en Willem en Tjipke en de anderen hopen op veel bonnen! Dan kan het boekenkastje gerealiseerd worden en blijft er misschien ook nog wat geld over voor wandversiering die ze met een kunstenares hopen te maken. Dan wordt de ruimte in het Zorgpunt nog meer hun eigen plek!

De Ede Doet - bonnen kunnen voor de mini-bieb gedoneerd worden door ze in de brievenbus te doen bij het Zorgpunt. Inleveren kan ook op woensdag en vrijdag, tussen 10.00 en 16.00 uur, tijdens hun bijeenkomsten in het zaaltje, voorbij de bloedprikpost, de eerste deur links.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden